„Když jsme před čtyřmi lety začínali, tak jsme chtěli připravit na prázdniny další zajímavé akce v Břeclavi. Hlavně netradiční, co by přitáhly a zaujaly lidi. A dneska zjišťujeme, že zájem přesahuje kapacitu tohoto areálu,“ vysvětluje mi jeden z pořadatelů David Starnovský.

Vstoupila jsem do menší místnosti a ihned jsem byla okouzlena vůní třiadvaceti vzorků klobásek od uzenářů ze širokého okolí. Úkol se zdál být vcelku jednoduchý. Spolu s dalšími pěti porotci jsme měli během hodiny ochutnat každý ze vzorků a přiřadit mu body. Deset pro nejlepší. Nutno dodat, že jsme se orientovali jen podle čísel, majitele klobásek jsme neznali.

Jako porotci zůstáváme v místnosti sami. Čeká nás dlouhé rozhodování. Přestože jsem ten den neobědvala, už po deseti kouscích začínám pociťovat plný žaludek, pusa mě pálí, a tak si dávám menší pauzu. Kolegové směle pokračují dál.

Asi po pětačtyřiceti minutách máme rozhodnuto. Ale čeká na nás ještě šestice domácích pomazánek. I ty vypadají lákavě. A i když už jsme téměř všichni plní, musíme ochutnat.

Vítězové jsou známí. Klobáskovým šampionem je opět po roce Zdeněk Žůrek z Týnce se svojí Komínovou klobásou, jen o pár bodů míň získalo uzenářství U Rybků z Podivína a třetí místo si odnáší uzenářství Kosek z Lanžhota. Nejlepší pomazánka nese název Pro mlsný jazýček a připravil ji Josef Maděra z Břeclavi.

„Podmínky hodnocení byly velmi ostré a horké. Ale především chutné,“ usmívá se krátce po sečtení bodů jeden z porotců Miroslav Holešinský z Břeclavi. To už ale do místnosti začínají přicházet první nedočkavci, kteří také chtějí klobásky a pomazánky ochutnat.

Pořadatelé ale se zábavou ještě nekončí, pro dobrovolníky připravili soutěž v pojídání těstovin s čokoládou bez pomoci rukou. „Předloni si zájemci mohli vyzkoušet chození po Včelínku s nafukovacími dušemi, loni zatloukali hřebíky dutým kladivem,“ dodává Starnovský.

Jako první se do boje pustil mladík Jakub Malhocký. Výsledný čas byl něco málo přes sedm minut. „Chutnalo mi. Těžké to nebylo, určitě se přihlásím do nějaké soutěže i příští rok,“ chlubil se ještě s čokoládou u pusy.