„V porotě jsem podruhé. Naposledy jsem hodnotil při druhém ročníku Klobáskobraní. Můj osobní dojem je, že kvalita vystavených klobásků jde rapidně nahoru,“ podělil se o svůj názor jednatel organizace Moravského rybářského svazu Břeclav Jaromír Florus. Byl jedním z šestice porotců, kteří své chuťové buňky podrobili těžké zkoušce.

„Docela těžce se hodnotí trvanlivé klobásy čabajkového typu, a ty šunkového typu,“ přiznal Florus. Při hodnocení vzorků se spoléhal kromě vůně a chuti také na oči. „Dívám se, jestli se klobásek rozpadá, nebo drží pohromadě, a zda je masitý. To se zjistí pohledem i chutí. Dnes se dá maso nahradit čímkoliv, sojou či zeleninou. Osobně si cením toho, když se výrobce vyhne nějakým umělým preparátům a polotovarům,“ poznamenal porotce.

Tajemstvím zůstalo, z jakého masa jsou klobásky vyrobené. Po hodnocení totiž organizátoři předložili pouze papír s názvem a výrobcem. „U dvou vystavených vzorků mám podezření na zvěřinu. Napovídá tomu trošku i vzhled. Je možné, že je tady i drůbeží nebo králík,“ odtušil jednatel břeclavských rybářů složení některých představených vzorků.

Nejvíce bodů od porotců nakonec získala kmínová klobása výrobce Hakalíka z Lanžhota. Jako druhou nejlepší porotci vybrali domácí klobásu Tkadlece z Poštorné a na třetí příčce se umístil Žůrek z Týnce, který na soutěž dodal svou komínovou klobásu.

Součástí klobáskobraní byla stejně jako v předešlých ročnících i ochutnávka pomazánek. Těch se v soutěži sešlo třináct vzorků. Hodnotitelům nejvíce chutnala pomazánka s názvem kukinina škvarková od Lucie Kučerové, stříbrnou příčku obsadila Marcela Malčicová se svou tvarohovou pomazánkou a třetí nejlepší pomazánku přivezl Štefan Nyrö.

„Když tato akce začínala, pomazánek jsme měli jen několik málo, většinou od našich žen. Teď se sešlo třináct vzorků. Některé byly masité, jiné dietnější,“ popsal Florus, podle kterého se letos výrobci klobásků i pomazánek vytáhli.

K dobré pohodě na základně břeclavského rybářského svazu přispěla kapela Čtyřlístek a také netradiční soutěž. Po loňském pojídání těstovin bez pomocí rukou tentokrát organizátoři vsadili na házení vánočním stromkem do dálky. A někteří borci se skutečně vytáhli, když smrček vrhli do více než čtyřmetrové vzdálenosti.