Tamní rybáři tam totiž už potřetí uspořádali tradiční břeclavské Klobáskobraní. „Před třemi lety se nám zdálo, že to kulturní dění v Břeclavi je nějaké slabé, tak jsme se rozhodli ho oživit a zároveň využít toho potenciálu, který tady máme,“ vysvětluje jeden z organizátorů David Starnovský, jak vůbec Klobáskobraní vzniklo.

Jak říká, letos se v soutěži sešlo šestnáct vzorků klobás, které hodnotila odborná komise složená ze členů Sdružení břeclavských výtvarníků. „Většinou jsou to klobásy od velkovýrobců, ale zakládáme si na tom, že nechceme velký počet, protože upřednostňujeme výrobce z Břeclavi a blízkého okolí a navíc pro porotu by to bylo velmi náročné,“ dodává se smíchem.

Když porota vyhlásila vítěze, mohli se do chutnání pustit také ostatní, kteří si přišli smlsnout. Podle vyběleného talíře byl mezi příchozími gurmány největší zájem právě o vítězný kousek s výstižným názvem Výpalník ze slovenské Potočné.

Letos ale pořadatelé mysleli také na vegetariány a zastánce klasické domácí stravy. „Tento ročník jsme ozvláštnili také soutěží pomazánek,“ říká Starnovský. „Každá hospodyňka tak může program obohatit o svůj výtvor, protože pomazánky dělá doma snad každý,“ pokračuje. Tento rok se ale do soutěže přihlásilo pouhých pět odvážných. „Doufáme, že se ta tradice ujme stejně jako klobásy. Začátky jsou vždycky těžké,“ myslí si Starnovský.
Kromě jedlíků si ale na Včelíně přišli na své také závodníci na automobilových duších i milovníci country. Teplý letní večer totiž zpříjemnila známá břeclavská kapela Loupuch.