Donedávna mateřské školy kvůli nedostatku dětí zanikaly a slučovaly třídy. Nyní však řeší opačný problém. Podobně jako v Kloboukách u Brna, kde plánují zřídit předškolní třídu. Pokud by jim totiž děti utekly do školek v okolí, pravděpodobně by tam pokračovaly i na základní škole.

„Mateřská škola v Kloboukách dostala do dalšího ročníku jednačtyřicet přihlášek. Na základní školu ale odejde jen dvacet dětí. Polovinu z dětí by tak musela školka odmítnout a rodiče by hledali náhradní možnosti," popsal situaci, kterou řeší na Břeclavsku vícero školek, kloboucký starosta Zdeněk Lobpreis.

Problém by neměli pouze rodiče, kteří by museli děti rozvážet do mateřinek v okolních obcích. O dítě by totiž obec, která z nedostatku místa ve školce dítě odmítne, přišla s velkou pravděpodobností i do budoucna.

Základní školy totiž čelí podobnému problému jako mateřinky před lety. Slučují se třídy i školy, propouští se učitelé a každé dítě ve škole se počítá. I proto se školy snaží, aby děti z mateřinek šly rovnou k nim.

„Rodiče nabádáme, aby tu děti z okolních obcí už nechali. Jsou navyknuté na prostředí, mají tu kamarády, dobré je to i pro školu. Kvůli nedostatku dětí máme teď spojenou první a třetí třídu," potvrdila trend například ředitelka krumvířské mateřské a základní školy Ivana Lexová.

Do tamní školky nejčastěji dojíždí děti z Klobouk, Kašnice a Terezína. „Některé z nich u nás zatím pokračují i dál. Kloboucké děti, které teď budou vycházet ze školky, ale chtějí na tamní základní školu," dodala Lexová s tím, že kapacitu 56 dětí krumvířské mateřinky nepřekračují.

Záleží na hygieně

Starosta Klobouk chce řešit situaci připojením jedné třídy mateřinky do základní školy. „Uvidíme, jestli nám záměr hygiena schválí. Pokud ano, vznikne jedna předškolní třída. Podobně jako v Zaječí," prozradil inspiraci Lobpreis.

Připojení třídy mateřinky do budovy a života základní školy však není bez problémů. „Třídu mateřinky v základní škole máme první rok. Zpočátku jsem se bála. Školčata s deváťáky do jídelny naráz nemůžou, školní zvonek mateřinku vzbudí z odpoledního spánku, společný je i vchod do  šatny. Teď je ale březen a vše běží bez problémů, prostě se to sžilo," usmívala se zástupkyně ředitele Základní školy v Zaječí Alena Krontorádová.

Problémy nakonec byly jinde. „Školky by mohly fungovat i s mírným nadstavem. Ve třídě se totiž nikdy nesejde plný počet dětí. Hygiena se však drží svých norem a na zkušenosti praktiků nehledí. Tím pádem se nedá přirozeně improvizovat," dodala.

Navýšení kapacity by bylo pro Klobouky výhodné i proto, že tamní školka a základní škola slouží dětem z Kašnice nebo Morkůvek. Spolu s Krumvířem se o ně dělí i s mateřinkami v Brumovicích a Velkých Hostěrádkách.