Kdyby vedení velkých vinařství v regionu nakupovalo hrozny jen od pěstitelů z Týnce, letos by nejspíš pouze sklopili hlavu.Odpověď by zněla: sami máme málo, neprodáme.

Také jinde na tom budou podobně. Úroda je nižší zhruba o třicet procent. „Prodávat hrozny? Spíše ne. U nás nevím o nikom, kdo by to letos udělal. Někteří budou naopak ještě kupovat," říkal e středu předseda týneckých vinařů Jaroslav Petrla.

Budou chtít tedy vinohradníci svolní k prodeji vyšroubovat ceny vzhůru, aby utržili co nejvíce? Tajemník Svazu vinařů Martin Půček zatím odpověď nezná. Domnívá se však, že nabízené ceny budou shodné či velmi podobné těm loňským, kdy se kilogram hroznů kupoval za zhruba sedmnáct korun.

„Neřekl bych, že bude někdo někoho tlačit ke zdi. Je to o nabídce a poptávce. Někde se ale úbytek projevit musí. Třeba právě tím, že nabízejících bude méně," sdělil Půček pro Břeclavský deník.

Narazit na aktuální ceník lze momentálně jen stěží. Vedení vinařských společností na nich pracují, k dispozici by měly být za několik dnů, maximálně týdnů.

„Vykupujeme od smluvních nebo větších pěstitelů, u menších to nemá moc význam. Ceník nemáme, protože se v tomto většinou řídíme podle větších hráčů na trhu. Není v tom ale žádná vypočítavost. Kdybychom se totiž nějak vymkli, mohli bychom si ekonomicky taky pěkně natlouct," zmínil například vinař Radomil Baloun z Velkých Pavlovic.

Tvrdí, že cena za hrozny je nyní odpovídající. Logicky. Těžko může také jako odběratel mluvit jinak.

„Jestliže bude chtít někdo nakupovat, nezbude mu stejně nic jiného, než cenu akceptovat," je si jistý Půček.

Baloun je ovšem přesvědčený, že pěstitelé stejně odváží „zboží" tam, kam jsou zvyklí, odlišným cenám navzdory. „Často jsem se jim divil. Stáli hodiny ve frontě, přitom o pár kilometrů dál mohli dostat o i pár korun za kilo navíc. Ani se nezeptali. Spekulovat podle mě nebudou, asi jezdí na jedno místo z nostalgie," zamýšlel se vinař, podle něhož bude zájem hlavně o bílé odrůdy.

Na dlouhé fronty s vlečkami plnými zelených a temně červených bobulí je podle všeho letos nutné zapomenout. „Myslím, že jsou minulostí," domnívá se Petrla.

Břeclavský deník oslovil rovněž zástupce velkopavlovické společnosti Vinium, která hrozny tradičně ve velkém vykupuje, odpovědi na otázky ale před uzávěrkou tohoto vydání nedorazily. Ani nástin letošního ceníku.

Úrodě uškodily únorové mrazy a nárazový příchod nízkých teplot v květnu.