Lidé, kteří neměli repelent, moc nepostáli. Museli stále popojíždět. Tak popsal víkendovou realitu na soutoku Dyje a Moravy organizátor cykloturistické akce, která mířila právě na soutok, Leo Čuda. Na 130 účastníků tam přivítala hejna komárů.

„Je zajímavé, že například u zámečku Lány komáři vůbec nebyli. Na soutoku je jich ale poměrně dost, i když až zase taková katastrofa to podle mě není. Pravdou je, že kdo s sebou neměl repelent, měl problém," řekl Čuda po návratu do Břeclavi.

„Na soutok bych v tomto období vůbec nedoporučoval jezdit. Louky kolem hranic byly zaplavené, takže komárů je tam opravdu hodně," potvrdil také specialista na komáry Oldřich Šebesta z břeclavského pracoviště Krajské hygienické stanice Brno.

V oboře Soutok podle něj není situace tak strašná, s repelenty se tam dá na výlet vyrazit. Přestože „nálety" komárů v těchto dnech vrcholí.

„Ve výskytu komárů jsou letos obrovské lokální rozdíly. Důvod je zřejmý: nebyly plošné jarní záplavy. Tam, kde se voda objevila, je komárů hodně, kde nebyla, je jich méně," vysvětlil odborný asistent hygienické stanice.

Jak doplnil, například v obvyklém komářím ráji v okolí tvrdonického lesa není letos jejich počet nijak extrémní. I v Jevišovce by se měli větší invazi vyhnout, i když bez bzučících útočníků se sezona neobejde ani tentokrát. Také frekventovaná cesta na Janohrad letos nemá být vysloveně krvavým utrpením.

Antošová: Jde to

V některých částech Kančí obory je ale komárů podle Šebestových slov dost. Stejně jako u Křivého jezera jižně od Nových Mlýnů.

„Podle druhu komárů, který tam převládá, lze předpokládat, že zasažené budou i nedaleké Milovice a Bulhary. Část populace tam zřejmě doletí," odhadoval břeclavský odborník, který se komárům a dalšímu bodavému hmyzu věnuje už řadu let.

„Zatím to není s komáry až tak hrozné. Řekla bych takový normální rok. Bývá tady invaze, že si venku nesednete, ale zatím to tak není. Nějací komáři sice jsou, ale není jich zase tak moc," přiblížila současné poměry v Milovicích tamní starostka Věra Antošová.

V obci, která se nachází necelý kilometr od Křivého jezera, proto zatím o postřicích ani žádných jiných protikomářích opatřeních neuvažují.

To Šebesta by postřik doporučil přímo v oblasti Křivého jezera, které je ale přírodní rezervací.

„Vhodný by byl postřik také na soutoku, ovšem ten je zase daleko od nejbližší obytné zóny. Jinak jsou letos na Břeclavsku komáři tak rozptýlení, že jsme je nedoporučovali stříkat nikde. S výjimkou Hodonína, kde bylo larev poměrně hodně," ukázal na sousední okresní město coby hlavní letošní komáří líheň.

Větší komáří agrese ale může stále postihnout i břeclavský region. „Zatím to z hlediska výskytu komárů vypadá na průměrný rok. Od počátku června by jich mělo pozvolna ubývat. Pokud ovšem nepřijdou záplavy nebo větší přívalové deště," varoval Šebesta.