A vysvětlil také důvody. „Generální finanční ředitelství vyjádřilo záměr zrušit pouze ty finanční úřady, ve kterých nepracuje alespoň jedenáct lidí," objasnil Bartoš. Podle něj se tak rušení nedotkne žádného územního pracoviště Finančního úřadu na jižní Moravě, protože všechny mají více zaměstnanců než je stanovená hranice. Obavy lidí z Břeclavska, že budou muset dojíždět o několik desítek kilometrů dál, jsou tedy liché.

S kritikou vlády za její snahy o zrušení finančních úřadů přišli starostové tří obcí na Vysočině a senátor Miloš Vystrčil. Vydali prohlášení nazvané Máme toho dost, k němuž se připojil i Svaz měst 
a obcí.. „Veřejná správa má sloužit lidem, a aby se tak dělo, měla by být snadno dostupná. Rozumím potřebě snižovat deficit státního rozpočtu a plně ji podporuji tam, kde je rozumná. Tato snaha by ale neměla jít na úkor občanů," uvedl starosta Kyjova František Lukl, který stojí v čele svazu.

Nelíbí se mu argumenty státu, že ruší méně významná pracoviště. „Nejprve se omezí nabízené služby, takže lidé musí začít jezdit jinam. Teprve pak, když se tato pracoviště nevyužívají, se stát rozhodne je zrušit," popsal.

DAVID BALÁŠ