Přestože se událost stala v červnu, opravy se památkově chráněné zdi v ulici Kopečná dočkaly teprve na podzim. „Opravy městských hradeb je dlouhodobý projekt, na který čerpáme peníze z Programu regenerace městské památkové zóny. Každý rok podáváme novou žádost a podle toho, kolik nám přidělí prostředků, tak zastupitelstvo rozhoduje, kde se peníze využijí. V letošním roce jsme peníze použili na opravu hradeb, v minulém zase na opravu radnice," podotkl starosta Valtic Pavel Trojan.

Zažehnání hrozby

Jak dodal, díky programu se kromě historických městských hradeb, opravuje také budova valtické radnice či Špitál milosrdných sester. „V loňském roce jsme opravili patnáct metrů hradeb v Kopečné ulici. Letos jsme na opravy navázali," přiblížil Trojan.

Přitom se musela najatá firma potýkat s nečekanou komplikací. Spadlou zdí v zahradě paní Pohankové. „V důsledku dešťů se část hradeb zřítila. Proto jsme přistoupili k opatření, které by mělo podobné situaci v budoucnu zabránit," ujistil valtický starosta.

Tato část hradeb byla proto zajištěna drenáží a stékající dešťová voda je odváděná pryč. Letošní náklady činily milion šest se tisíc korun. „Jestli to pomůže se uvidí. Předtím hradby vůbec nepadaly. Nám je na dvoře opravili před třemi lety a stejně se sypou. Podle mě to neudělali tak kvalitně, jak by mělo být," mínila další obyvatelka Valtic, která si však nepřála uvést své jméno.

„Je to na nic. Hradby snížili, takže teď zatéká lidem do baráků. Nám je navíc vidět do dvora. Ale co s tím naděláme. Nic. Trvá to už tři roky. Až teď s tím začali něco dělat," vyjádřil se Stanislav Husák z Valtic.

Projekt obnovy městské památkové zóny Valtice nyní počítá s další etapou oprav. „Vytváříme projektovou dokumentaci k městským hradbám na ulici Hradební a Střelecká. Zde se však hradby nacházejí na pozemku soukromé osoby, takže musíme projednat jejich výkup," sdělil první muž Valtic s tím, že záměr odhaduje na dalších pět let.