„Už se může pít, dáme si panáka, ne?"

„Od kdy?"

„Od teď."

„Já vlastně nemůžu, mám za chvíli pracovní schůzku, takže až po ní."

V řadě restaurací a barech je však ochutnání tvrdého alkoholu často problém i dva dny po zrušení zákazu. Bezpečnostní opatření vlády přístup ke kořalkám omezuje i nadále.

„Někteří lidé si chtěli dát něco tvrdšího, ale zatím jsme pro jistotu nikomu nenalili. Nevíme, které láhve jsou naplněné před rokem 2012. Dnes ráno jsme měli i kontrolu z hygieny, vše bylo v pořádku," říkala v pátek servírka Hana, která obsluhuje v kafeterii břeclavského kina.

Také v lednickém penzionu a restauraci U Fábů se raději rozhodli pro koupi lahví s novým kolkem. Risk je zbytečný.

„Popřípadě otevřeme ty, které byly vyrobené před prvním lednem tohoto roku. Zbytek vylijeme. Prohibice se nás zas tolik nedotkla. I před jejím vyhlášením lidé pili spíše pivo," komentoval aktuální situaci majitel Jiří Fabičovic.

V prodejně potravin v břeclavské ulici 17. listopadu si zájemci o vodku či rum musí počkat minimálně do dalšího týdne.

„Alkohol jsme neobjednávali, čekáme na pondělí. Některé láhve jsme navíc kvůli rizikovému datu výroby vyřadili," oznámila jedna z tamních prodavaček.

Až na výjimky a slova plná recese jako by v regionu vše klapalo bez komplikací. Například velitel mikulovských strážníků Jiří Hamerník označil tamní restauratéry a provozovatele barů za vzorné.

„Za dva týdny jsme nezaznamenali žádný problém. Kontroly se uskutečnily mimo jiné také ve vykřičených domech a kasínech, i tam bylo vše v pořádku," sdělil Hamerník po první „bezprohibiční noci". Uvolněný přístup k tvrdému alkoholu nikoho na záchytku neposlal.

Inspektoři či hygienici budou provozovny kontrolovat i nadále. Prodej alkoholu bez takzvaného rodokmenu se stane trestným činem