„K folkloru a tradicím mám blízko už od dětství. A když jsme si koupili s manželem baráček, řekli jsme si, že by byla sranda, kdybychom namalovali žudro. Začala jsem na tom dělat, jakmile se oteplilo," vyprávěla Radkovičová.

Žena se v oboru vymyká zejména věkem. „Jestli si myslíte, že se starší generací odejde lidové umění, mýlíte se," namítla Dana Javůrková, jenž Břeclavský deník na mladou malérečku upozornila. „Paní jela okolo, když jsem malovala a asi jí to zaujalo. Hned si mě fotila," vysvětluje Radkovičová s úsměvem.

Zaujalo to i jednoho z jejich sousedů. Aby jí šla práce lépe od ruky, přinesl jí láhev vína. „Pít jsem ho nemohla. Na žebříku jsem přece jen příliš vysoko. Netroufla jsem si, ochutnala jsem až potom" líčí Radkovičová se smíchem.

Celoživotní folklorní nadšenec Jaroslav Švach z Břeclavi tvrdí: „Většinou se tomu věnují starší ženy, ale Petra je všestranná. Působí v Břeclavanu, vedla i sbor ve Valticích. Zřejmě měla čas a chuť se do toho pustit. Je to velmi záslužné," říkal Švach, jenž působí v několika folklorních souborech.

Neoveská pomoc

Podle něj zažívají lidové tradice mezi mladými obrodu. Věří, že se trend dotkne i výtvarného směru. „Je to možné. Bylo by to jen dobře. Petře přeju, aby jí elán vydržel," vzkázal Švach.

Radkovičová malovala nejprve na sklep svého otce. Techniku odkoukala od kamarádovi babičky. „Jela jsem za ní do Moravské Nové Vsi. Zajímalo mě například, jaké používá barvy. Namalovala mi pár vzorů, které jsem pak právě udělala otci na sklep," sdělila Radkovičová.

Ve svém okolí nezná nikoho, kdo by se podobné zálibě věnoval. Sama se považuje za začátečnici, která teprve sbírá zkušenosti. „Je to náročné. Pracné. Fasády jsou dnes také jiné, než tomu bylo dříve. Jsem na mateřské, takže se věnují zejména dítěti. Jedno místo nad oknem tak udělám zhruba za čtyři odpoledne," nechala se slyšet talentovaná žena.

V těchto dnech dokončuje třetí dílo. Už chybí jen málo. Inspiraci čerpá od zasloužilých maléreček i z internetu. Podnět si vzala například také z výšivek na krojích. Nejprve je přenesla na papír a poté na dům.

„Ambice malovat i jinde zatím nemám. Žudro lze skloubit i s modernějším vybavením dnešních domácností, nebála bych se toho. Většina lidí u nás v ulici tomu fandí. Určitě bych byla ráda, kdyby se tomu věnovalo více mladších. K Břeclavsku a zejména k Podluží to patří," dodala Radkovičová. (liv)