Valtice a vůbec Břeclavsko si ovšem organizátoři vybrali vůbec poprvé. „Každý rok máme sraz na jiném místě, letos jsme chtěli na jižní Moravu. Valtice jsou krásné město, proto jsme si je vybrali. Na zámku je navíc skvělý kastelán, se kterým nebyl problém vše domluvit," říká hlavní organizátor srazu Marek Doubrava. 
A ukazuje nejstarší zúčastněný Cadillac z roku 1969.

Auta zaparkovaná na zámeckém nádvoří se mezitím prohlížejí desítky zvědavců. Většina z cadillaců má sice pražské značky, mezi osmdesáti členy klubu jsou ale také nadšenci z Břeclavska. „Máme členy i přímo z Valtic. Petr Lansman se ovšem tentokrát omluvil kvůli rodinným záležitostem a dorazit nemohli ani Bartošovi," krčí rameny Doubrava. Čest okresu tak zachraňuje Cadillac Kláry Dulovcové, která bydlí v Lednici a do Valtic dojíždí za prací.

Vyznavači luxusních amerických „kár" se ve Valticích zastavili na trase rallye, na kterou vyrazili z Hlohovce. Na tamním Hraničním zámečku si totiž udělali základnu. „Ve Valticích jsme si dali oběd a ve tři hodiny vyrážíme dál. Orientační závod spojený s jízdou pravidelnosti na průměrný čas měří dvě stě dvacet kilometrů a vede hlavně přes Břeclavsko. Jezdíme mezi vinohrady, je to krása," rozplývá se muž, který si svůj první Cadillac koupil v roce 1999. A značce zůstal věrný dodnes.

Zároveň už se těší, až večer spolu s ostatními ochutná 
ve sklepě hlohovecké víno.
V neděli ještě společná prohlídka Reistny nad Valticemi a pak honem domů. Samozřejmě v cadillacu. „Je to kultovní značka. Je blízká zejména lidem, kteří vyznávají kult americké kultury. Je ale zajímavé, že nyní se cadillacy prodávají možná víc v Evropě," překvapuje Doubrava.

A co spotřeba amerických krasavců? „Mimo město se dostanete i na patnáct až sedmnáct litrů, v městském provozu jste na dvaceti. Je to hlavně velký koníček, který nás baví, o spotřebu ani tak nejde," odpovídá s úsměvem.