Pozitivní test na koronavirus poslal v pondělí domů děti z mateřské školy v Jevišovce na Břeclavsku. Nákaza se potvrdila u jednoho z nich. „Nyní jsou v karanténě dvě učitelky a zhruba třináct dětí, které školku navštěvovaly. Všichni absolvují hygienou nařízený test. Na rodičích bude, zda nám sdělí výsledky,“ přiblížila starostka obce Božena Bošiaková. Jihomoravané se ale rozšíření nákazy bát nemusí. Na většině území kraje je riziko přenosu malé.

Ministerstvo zdravotnictví v pondělí představilo systém semaforu, který dělí okresy do čtyř kategorií podle epidemiologické situace. „Sledujeme několik faktorů. Například lokální ohniska, nárůst počtu pacientů nebo hospitalizací,“ sdělil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Mateřská škola. Ilustrační foto
Zavřená školka v Jevišovce: jedno z dětí má koronavirus, 15 lidí je v karanténě

V kraji jsou všechny okresy kromě Brna bílé. Je tam tedy nulové nebo zanedbatelné riziko nákazy. Brno spolu s dalšími osmi okresy v České republice svítí zeleně. Jedná se o druhý nejlepší stupeň s několika případy onemocnění. „Pravidelně aktualizujeme stav zásob ochranných prostředků a situaci sledujeme. Zítra zasedne bezpečnostní rada kraje a následně i města. Připravenost na případnou druhou vlnu pandemie je hlavní téma,“ ujistila v pondělí primátorka města Markéta Vaňková.

Případy koronavirové nákazy na jižní Moravě.Zdroj: Deník

Semafor má sloužit také jako pomoc pro obyvatele. V zelené zóně je potřeba dbát na pravidelné mytí rukou, kašlání do kapesníku nebo vyhýbání se úzkému kontaktu s lidmi, kteří mají příznaky.

Na nákazu zareagovali i v Jevišovce, kde areál školky čeká dezinfekce. „Hygiena nám sice nenařídila zavřít jídelnu, přesto jsme k tomu přistoupili. I z toho důvodu, že odtud odebírají obědy důchodci i zaměstnanci obce,“ doplnila Bošiaková.

Ilustrační foto.
Rozvrtají zem pod Brnem. Artéské studny mohou být krizová zásobárna vody

Připravení jsou i v Kyjově na Hodonínsku, kde je aktuálně sedm pozitivních případů Covid-19. „Každý týden žádáme o informaci o počtu nakažených. Pokud se jednotky promění v desítky, budeme uvažovat o opatřeních, jako jsou například roušky na úřadech,“ uvedl mluvčí města Filip Zdražil.