„Kvůli pozitivním testům v učitelském sboru jsou teď obě zařízení zavřená. Šesťáka jsem sice měla na distanční výuce již delší domu, teď k němu ale přibyl i druhák. Osobně mi nevadí, že se děti učí doma, ale vidím, jak moc jim chybí kolektiv a kamarádi,“ povzdechla si.

Zavřených školských zařízení s neustupující koronavirovou pandemií na jihu Moravy přibývá. „Momentálně je v kraji uzavřených na sto dvacet z nich. Některá z nich i opakovaně,“ přiblížila Marcela Hadámková, ředitelka krajského odboru hygieny dětí a mladistvých.

Bobování v Brně na Kraví hoře. Ilustrační foto.
Sáňkaři bez pokut: v Praze na Petřín nesmí, v Brně na Kraví horu ano

Hlohovecké pozitivní výsledky antigenního testování učitelského sboru vzhledem k pozitivním výsledkům některých učitelek nepřekvapily. „Testy jsme v neděli prováděli z preventivních důvodů. Po zjištění dalších pozitivních výsledků nám nezbylo nic jiného, než provoz školky i školy okamžitě přerušit. Následně uzavření oficiálně potvrdila i hygiena,“ sdělil starosta obce Jaroslav Hajda.

Předpokládá, že nejdříve bude možné obnovit provoz obou zařízení až po jarních prázdninách, tedy od 1. března. „Avšak zdali tomu tak skutečně bude, nedokážeme říct. Celou situaci má pod kontrolou krajská hygienická stanice,“ doplnil.

Pozitivní výsledky na koronavirus měli i učitelé základní školy v sousedních Valticích. Její provoz to však nijak neomezilo. „V pedagogickém sboru se v průběhu posledního týdne vyskytly tři případy onemocnění Covid-19. Každý z pedagogů podstoupil PCR testy, které onemocnění potvrdily s tím, že testy byly provedeny vzápětí poté, co se u učitelů projevily prvotní příznaky nemoci,“ sdělila v prohlášení směřovaném rodičům ředitelka školy Markéta Nedělová.

Mimo provoz je od pondělí také Mateřská škola Bellova v brněnských Kohoutovicích. „O uzavření na neurčito rozhodla hygiena. Karanténa se vztahuje jen na děti, jejichž rodiče byli telefonicky kontaktováni o víkendu,“ uvedli z vedení školky na svém oficiálním webu.

Očekávají zhoršení

Nejhorší situace podle vyjádření krajské hygieny vyvstala zhruba od října loňského roku. „Od dubna do prosince bylo kvůli koronaviru uzavřených 638 školských zařízení, a to i opakovaně,“ vyčíslila Hadámková.

Zda se situace v návaznosti na šířící se mutace viru bude zhoršovat, podle ní nelze předpovídat. „Ovšem je to pravděpodobné,“ připustila Hadámková.

V ordinacích dětských praktiků v kraji však covidových pacientů nepřibývá. "Devadesát procent dětí, které testujeme, jsou negativní. Často je to tak, že se ve školách či školkách najde pozitivní paní učitelka nebo paní kuchařka. Následně pak testujeme antigenními testy děti, které s nimi přišly do kontaktu. Já osobně jsem dosud ve své ordinaci neměla ani jeden výsledek pozitivní," uvedla pediatrička a předsedkyně krajského Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Pavlína Zemánková.

Klid v okresních městech

Klidná je situace i v okresních městech. „Na základě rozhodnutí krajské hygieny dochází pouze ke krátkodobým uzavírkám některých tříd mateřských škol. Ty jsou po ukončení protiepidemických opatření následně opět v plném provozu otevřeny," popsala například vyškovská místostarostka Karin Šulcová.

Podobně je tomu i ve Znojmě. „Ve Znojmě je šest samostatných školek, další pak spadají pod základní školy. Všechny školky fungují v běžném režimu s tím, že pokud se vyskytne nákaza, uzavře se konkrétní třída, v níž byla potvrzena. Domnívám se, že u nás již není školka, v níž by se za dobu pandemie koronavirus neprokázal," nechala se slyšet vedoucí odboru školství znojemského městského úřadu Denisa Krátká.

Větší krizi Znojemští řešili snad jen před Vánocemi. „Tehdy se nákaza rozšířila i mezi pracovnicemi kuchyně, naštěstí nám vypomohly kuchařky z jiných škol," vzpomněla Krátká.

Odběr na covid.
"Britský covid" zaplavil Brno a okolí: polovina testů odhalí nakažlivější mutaci

V provozu jsou také všechny mateřské školy v Břeclavi. „V minulosti jsme měli potvrzený výskyt onemocnění Covid-19 v Mateřské škole Osvobození u jedné zaměstnankyně, v současnosti je již po karanténě i tato školka otevřena," prozradil místostarosta města Richard Zemánek.

Ve vedení škol i obcí se stále více skloňuje možné pravidelné testování žáků a personálu na koronavirus, které nově zavedlo i sousední Rakousko. „Cesta to určitě je, jen je tomu potřeba nastavit podmínky, což je úkol na naši vládu. A také rozšířit možnosti testování a přiblížit je lidem," domnívá se hlohovecký starosta Hajda.