„Jednou za dva roky se u nás koná velikonoční výstava. V lichém roce chceme pořádat tříkrálový košt. Lidé to vyžadují. Akce pořádáme, aby město nebylo mrtvé, chceme to tady nějak oživit,“ vysvětlil jednatel klobouckých zahrádkářů Stanislav Charvát.

„Je to první ochutnávka v tomto termínu. Byli jsme nerozhodní, jestli ji vůbec uskutečnit nebo ne. Rok 2010 byl totiž špatný. Bylo hodně kyselin, a vinaři neměli jistotu, jestli mohou hrozny v tak krátké době vyzrát,“ vysvětlil osmašedesátiletý kloboucký vinař Jaroslav Zelinka.

Díky novým metodám při zpracování hroznů je nakonec podle jeho slov spousta mladých vín vynikající. „Návštěvnost je velká, jsme rádi, že se to lidem líbí,“ pochvaloval si zkušený vinař.

Na sobotním koštu v sokolovně mohli návštěvníci ochutnat kromě mladých vín i několik starších vzorků. „Největší úspěch tady mají rulandy, z nových odrůd pak dornfeldry,“ všiml si Zelinka.

Vinařství má podle jeho slov v Kloboukách velkou tradici. „Kloboucko patřilo pod Zábrdovický klášter. Vlastnil to tady Lev z Klobouk. Všechny stráně byly vysázené vinicemi. Potom přišel révokaz, takže se to vyklučilo, ale tradice tady zůstala,“ vylíčil osmašedesátile­tý vinař.

Velkých vinařských firem je ve městě poskrovnu, převažují menší vinaři. Nejznámějším vinařem z blízkého okolí je Vinař roku 2009 a 2010 Josef Valihrach z Krumvíře, který má provozovnu v sousední Kašnici.

„Jsou tady zajímavá vína. Sauvignon, pěkné ryzlinky rýnské a pak klasika – neuburgy a vlašáky,“ dodal Zelinka, který se z klasického vinaře přeorientoval na biovína. „Pěstuji hibernal, merzling a laurot. Když to víno vyzraje, tak je fantastické. Pokud se stane, že přeprchá, jako v loňském roce, není to ono,“ přiznal důchodce, který se věnuje výrobě vína od svých dvaadvaceti let.