Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
Na začátku byla stavební parcela se sklepem a „měřicou“ vinohradu, kterou jsme koupili v roce 1977. Sklep byl dokonce nejstarší v Kosticích a byl svědkem hospodaření různých pánů za různých režimů včetně Němců a Rusů. V polovině sedmdesátých let jsem začal vyrábět víno pro svou vlastní potřebu. V devadesátých letech jsme pak kompletně přestavěli sklep. Dnes hospodařím s manželkou a za pomoci dvou dcer a zeťů na necelém hektaru vinohradu v trati Díly.
V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Potřeba je hlavně dobrá surovina a vinař k tomu musí mít vztah. Jinak tajemství jako takové žádné není.
Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Při výrobě vína je hlavní dobrá hygiena. Kladu důraz především na dostatečné odkalení moštu.
Kolik vína denně obvykle vypijete?
To je těžké. Když jsem ve sklepě, tak je potřeba ochutnat, ovšem ne ve velkém. Někdy mám chuť, někdy zase ne. Pokud pracuji s mladým vínem, je potřeba víc degustovat, takže se vypije o něco víc. Ale v žádném případě nejsem ten typ, že bych víno při degustování vyplivával.
Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Nejkrásnější je, když se podaří uspět na výstavách vín. Je také velmi příjemné, když se k nám vracejí lidé, kterým naše vína chutnají. Nejhorší byl rok 2001, který se nepovedl z důvodu nízké cukernatosti. Byl to problém na celém Podluží.
Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Jsou to oblastní výstavy vín. Když třeba vyhraji s konkrétní odrůdou, nebo získám cenu za nejlepší víno, tak to hodně potěší.
Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných odrůd?
Jsem zastáncem i moderních metod. Nejsem proti tomu. Některá má klientela ovšem vyžaduje vína, která jsou dělaná starým způsobem. Co se odrůd týče, mám třeba Hibernal nebo Nitru, která ale zatím není oficiálně uznaná.
Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
V dnešní době je velká konkurence. Každého dobrého vinaře si vážím. Nechci nikoho vyzdvihovat, nebo naopak opomenout.
Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Do sklepa mi chodí pomáhat vnučka. Má na to vlohy. Mám dvě dcery a dvě vnučky. Pomáhají tak nějak všichni, ale ještě potrvá, než to po mně někdo převezme.
Doporučení: víno pro dnešní večer
Doporučuji Ryzlink rýnský 2011, výběr z hroznů. Má příjemnou květinkovou vůni a příjemnou kyselinku. Jeví se velmi mladě.
Vinař Zdeněk Uher podniká s vínem asi deset let.