V Kurdějově lidé v sobotu odpoledne nekoštovali, ale okoušeli. Konal se tam totiž Kurdějovský okus vín. „Jak název vznikl? Našli jsme plakát z třicátých let, kde se používal český výraz okoušení vín. Dneska se všude setkáváme jen s německým košt. My jsme se inspirovali starým plakátem a použili české slovo okus," vysvětlil jeden z organizátorů Rudolf Rozboud.

Už jedenáctý ročník okusu přilákal několik stovek lidí. „Zpočátku si z nás všichni dělali legraci a ptali se, co tady budou okusovat. Název se ale rychle ujal a dnes už jezdí všichni do Kurdějova na okus," usmíval se starosta obce Jaroslav Matýšek.

Sleva pro blondýny

Akce má i několik dalších specifik. Například to, že návštěvníci v sobotu okoušeli vína hned na sedmi různých místech. Ke čtyřem sklepům, vinotéce a obecnímu sálu přibylo letos také přísálí. Další novinkou byla vína ze zahraničí, a to kromě osmi evropských zemí i z Jižní Afriky, USA, Libanonu či Argentiny.

Rekordní byl navíc počet vzorků – oproti loňským 416 se jich tentokrát organizátorům sešlo téměř osm stovek. Většina z Kurdějova a okolí. Podle Rozbouda přispívá k velkému zájmu fakt, že okus je jen přehlídkou bez bodování. „Všichni se chtějí ukázat. Vinaři a milovníci vín se tady sejdou a degustují," říkal kurdějovský vinař ze zkušenosti.

Jeho slova potvrdil i Mladen Christov ze Zlína. „Je to jedinečná akce, která se odlišuje nejen svým názvem. Nevím o žádném jiném koštu, kde by si člověk naléval sám," připomněl další zvláštnost kurdějovského o­kusu.

Jak milovník vína přiznal, na akci jezdí od druhého ročníku s přáteli každoročně. „Je to jeden z nejlepších koštů na jižní Moravě. A z okusů vůbec nejlepší," smál se Christov.

Další netradiční „vinařská" akce se konala už o den dříve v Brumovicích. V pořadí devátý ročník koštu svařeného vína tam tentokrát organizátoři spojili s ochutnávkou domácích vdolků. „Bylo to moc příjemné, do sokolovny přišlo dvě stě padesát lidí. Sešlo se nám čtyřicet vzorků svařáků a třicet vdolečků," pochvaloval si zájem jeden 
z pořadatelů Daniel Štach.

Ten nezastírá, že akce je zejména recesí. „Hodnocení svařáků je ale věrohodné, všichni to berou vážně. Stalo se, že jeden ze soutěžících chtěl degustátory vyzkoušet 
a dal stejný svařák do dvou různých termosek. Jeho vzorky se pak umístily na prvních dvou místech," vzpomněl.

Nejlepším svařákem se letos mohl chlubit brumovický Miroslav Otáhal. O výsledky ale zase až tak nešlo, což bylo zjevné už při vstupu do sokolovny. Nárok na slevu totiž měly jen blondýnky bez podprsenky. Večerní program zpestřila řada recesistických vystoupení. „Odlehčeně pojímáme i ceny pro nejlepší. Často dáváme denní zážitkové kurzy, například s rychlou rotou na obecním úřadě," popisoval Štach s tím, že zábava při harmonice trvala až téměř do čtvrté hodiny ranní.