Někteří lidé mají po poslední tragédii strach, aby u splavu koupání neomezili. „Snad tam nedají oplocení. Kde si tu dospělý člověk pak skočí do vody? Koupu se tam už dvacet let. Mám tam vlastní lano, které si nahodím," napsal v diskuzi k článku o tragédii čtenář, který se podepsal jako Jan Krakonoš Dloubavý.

Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře je okolí jezu z obou břehů hrazené zábradlím. Nechybí ani cedule varující před nebezpečím utonutí. „V Břeclavi na Dyji není žádné oficiální koupací místo, vstup do řeky je pouze na vlastní nebezpečí. Pro přiblížení se k jezu korytem řeky není možné jez zabezpečit pletivem či sítí. Zábrana by zachytávala plaveniny, vznikaly by tak překážky v toku řeky a hrozilo by její vylití z koryta," varoval mluvčí.

O rizikovosti místa ví i vedení břeclavské radnice. „Asi by bylo vhodné dát tam zákaz koupání. Dříve bývaly tabulky s tímto nápisem na zábradlí podél celé Dyje. Svoláme jednání, abychom to prokonzultovali i s Povodím Moravy a městskou policií, jestli můžeme zákaz vůbec jako město vydat," řekl ve středu břeclavský místostarosta Jaroslav Válka.

Ten přiznal, že podobným tragédiím lze v budoucnu úplně zabránit jen ztěží. „I když tam pošleme městskou policii a ona odtud všechny vyžene, stejně tam děti vzápětí vlezou znovu. Pak je to spíše na rodičích a výchově," míní Válka.

Podobný náhled na věc má i Kosmák. „I kdyby tam byla závora nebo cokoliv jiného, děti si vždycky najdou místo, kudy se tam dostat," má jasno Břeclavan.