Podobně jako Klíma je na tom řada dalších Jihomoravanů. Deník Rovnost provedl průzkum průměrných cen bytů v Brně a okresních městech Jihomoravského kraje. Zjištěnou průměrnou cenu za vlastní bydlení vydělil průměrnou čistou mzdou, kterou v kraji lidé podle údajů statistiků pobírají. „Při podobném výpočtu stojí za zvážení, zda by nebylo vhodnější použít skutečnou cenu, za kterou se byty prodávaly, než za jakou byly v nabídce. Ukazatel ale svoji hodnotu má,“ potvrdil použitou metodu ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Podle průzkumu musí lidé v Brně šetřit na bydlení nejdéle z celého kraje. Na byt 3+1 o rozloze sedmdesát metrů čtverečních spoří z průměrné čisté mzdy, pokud z ní neplatí nic jiného, přes čtrnáct let.

Projekt Made in Slavutyč
Ukrajinci z města u Černobylu míří do Brna. Pozvala je Kateřina Šedá

Cenu bytů v Brně žene nahoru podle předsedy představenstva developerské firmy All Inclusive Developement Ivora Ševčíka komplikované povolování staveb. „Lidé, kteří už bydlí, často brání vzniku dalších staveb v okolí. Stavbu komplikuje starý územní plán a za vysokými cenami je i relativně bohatá pracovní síla z univerzit a IT firem,“ vyjmenoval důvody Ševčík.Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Nejméně, milion a sedm set tisíc korun, stojí byty ve Znojmě a v Hodoníně. Ve druhém jmenovaném městě ceny sráží nezaměstnanost a vylidňování oblasti, kvůli kterému je v Hodoníně malá poptávka po bydlení. Podle makléřky Ivany Knapcové, která se zaměřuje především na reality na Hodonínsku, Hustopečsku a v okrese Brno- venkov, mají lidé v Hodoníně zájem především o menší byty. „Těch je tady nedostatek a prodávají se hned. O 3+1 a větší už takový zájem není. Už za milion a půl se hůře prodává. Záleží na tom, kolik má byt metrů čtverečních, jestli je po rekonstrukci a také na lokalitě. Lidé se hodně rozvádějí, takže preferují menší byty,“ přiblížila hodonínskou situaci Knapcová.

Ceny bytů by mohla snížit nová regulace České národní banky, která upravuje poskytování hypoték. Banky je už nemohou poskytnout na celou kupní cenu domu či bytu. „Zatím se díky kombinacím úvěrů dá získat devadesát i sto procent ceny nemovitosti, ale očekávám omezení hypotečních úvěrů, které ovlivní ceny směrem dolů,“ okomentoval finanční poradce Jan Chocholáč. Větší tlak na snížení cen by podle Chocholáče vznikl při přijetí nového zákona o národní bance, který má zakázat i kombinování úvěrů k pořízení domů a bytů.