Chardonnay 2006, slámové a Ryzlink vlašský 2006, ledové. Zemědělskému družstvu Sedlec se tato dvě vína obzvlášť povedla. V prestižní soutěži TOP 77 nejlepších vín České republiky jim patří v kategorii sladká vína označení „mimořádné víno“ s pěti hvězdičkami.

Bylo pro vás velkým překvapením, že v této soutěži dosáhla na nejvyšší metu dvě vína z vaší produkce?
Člověk se vždycky snaží dělat nejlepší vína a dávat je na soutěže. Je fakt, že v poslední době je obrovská konkurence vinařů. Každý takový úspěch má podstatně větší váhu než třeba před patnácti lety, kdy nebyla konkurence taková.

Jak vysoko toto ocenění stavíte?
Zadařilo se nám se sladkými víny. Uspěli jsme také v Malé encyklopedii českých a moravských vín. Tam bylo celkem 1050 vzorků . Právě náš Ryzlink vlašský ročníku 2006 se stal championem výstavy. Velmi si těchto úspěchů ceníme, protože dnešní trh je obsazený a každý takový úspěch zviditelňuje značku.

Zabodovali jste se sladkými víny. Je to podle vás i polohou vinic?
Určitě. Není to ojedinělá záležitost. Naše sladká vína uspěla na více soutěžích. Sedlecká lokalita zřejmě vyhovuje tomu vysokému přezrávání a vůbec ta vína, která mají zbytkové cukry a dosahují vyšších přívlastků, se nám v poslední době hodně daří.

Naposledy oceněná vína mají společný ročník 2006. Byl opravdu tak dobrý?
Ročníky 2005, 2006 a 2007 považuji za velmi dobré z tohoto pohledu. Hrozny vyzrávaly do vysokých cukernatostí.

Naroste vzhledem k úspěchu těchto vín v soutěžích také jejich cena?
Je pravda, že když třeba prodáváme ledový ryzlink ročníku 2005, tak ročník 2006 bude o něco dražší. Ale tato vína sama o sobě už jsou dražší, takže nějak extrémně dramaticky cena narůstat nebude. Nicméně tam nějaký rozdíl bude. Dvě deci ledového ryzlinku vyjdou na 564 korun a slámové chardonnay (0,375 litru) stojí 630 korun.