Sklenice tak budou moci účastníci akce zaplnit víny, která se díky prestižní soutěži pyšní pěti, čtyřmi nebo třemi korunkami.

Například okoštují šampiona, kterým je pro letošek Tramín červený, výběr z bobulí 2011 ze znojemského Znovínu. Nebo i nejlepší bílé víno Ryzlink rýnský z Vinařství Volařík či vítěze kategorie červených vín Rulandské modré z velkobílovického Vinařství Vladimír Tetur.

Jak Černý dále prozradil, na hustopečském královském koště nebudou chybět ani vína, která dělil od medailí jenom krůček. „Tedy ta, která nepřekonala hranici osmdesáti bodů, ale byla degustátory kladně hodnocena," řekl zakladatel Krále vín.

Při koštování pomůže návštěvníkům katalog s podrobným soupisem vystavovaných vín. Ochutnávka, která se uskuteční v několika kongresových sálech hustopečského hotelu Centro, však nebude jen o víně. „Nabídneme také sýry, sušenky, uzeniny a kávu," vyjmenoval.

Na královském koště bude navíc možné zakoupit i nové vydání knihy Král vín České republiky 2012. „Ta slouží především k orientaci na trhu s moravskými a českými víny. Každý vinař má v knize svou stránku se základními údaji a také seznamem vín, která do soutěže Král vín letos přihlásil," popsal Černý.