„Hody pořádá chasa a stárci, takže podnět pro letošní změnu přišel od nich. Chtěli ji hlavně kvůli klesající návštěvnosti. Argumentovali, že zábava o prázdninách je přitažlivější hlavně pro mladé. A ti tady udržují folklór. Rozhodli se tedy, že jiné datum zkusí," přiblížil starosta Tvrdonic Zdeněk Tesařík.

I když se ale stárci snažili změnu zavést citlivě a zeptat se i na názor ostatních, rozhodnutí vyvolalo v obci vlnu nevole. Svolali proto tři veřejné schůzky, kde se měla celá situace projednat. Nikdo však na ně nepřišel.

„Mnozí chodili až potom a chtěli, aby novinku zakázalo vedení obce. My však nejsme organizátoři, jen mladým na akci přispíváme. Zakázat nic nemůžeme. Je to celé v jejich režii. Jen jsme jim doporučili, aby se předem zeptali ostatních a to udělali," zdůraznil Tesařík.

Správně by však hody v Tvrdonicích neměly být ani v srpnu, ani v září. Hodová zábava má totiž tradičně své místo vždy v neděli následující po svátku patrona, jemuž je zasvěcený kostel. A tvrdonický svatostánek patří svatému Mikuláši. Zábava by tak měla být v prosinci. Až do osmdesátých let ale krojovaní akci připravovali na říjen. Poté přišla první změna. Kvůli nevyhovujícímu počasí se vše přesunulo na září.

Letošní úpravy jsou už tedy několikáté v řadě. Nad jejich důvody se však mnozí Tvrdoničtí pozastavují. „Myslím si, že o dost méně lidí přijde právě teď v srpnu. Spousta jich totiž bude na dovolených. Navíc na zářijový termín už byli všichni zvyklí. Řekl bych, že s návštěvností to teď bude ještě horší," zapochyboval David Špaček.

Starosta ale uklidňuje. Letošní termín totiž není definitivní. Po hodech se plánuje další schůzka, kde by se výsledky zábavy měly probrat. Až poté padne konečné rozhodnutí, jak dál.

Jakékoliv změny v tradicích vidí neradi i historikové či etnografové. Na druhou stranu ale přesuny akcí chápou. „Hody jsou tu přece hlavně pro lidi. A když daný termín nevyhovuje, tak rozumím tomu, že tradice musí občas ustoupit. Ale vidím to nerada," přiznala břeclavská etnografka Alena Káňová.

Termíny hodových zábav se ostatně v historii nemění poprvé. Sjednotit se je pokusil císař Josef II. Hody trvající na různých místech od jara až do podzimu vměstnal do dvou termínů – na svatého Havla a na svatou Terezii. Od devatenáctého století se však vesnice zvolna začaly vracet k původním datům. Mnohde se ale hody dodnes slaví v obou termínech. Někde zase zůstaly jen hody císařské.

Program hodů

pátek 3. srpna, od 16:00 hod - ruční stavění máje, pro pomocníky pivo zdarma, hraje cimbálová muzika Vojara

sobota 4. srpna, od 19:00 hod, pod tvrdonickou májou – vystoupení mužáckých i ženských sborů, vystoupí soubor Svéráz, hraje cimbálová muzika Husaři

neděle 5. srpna až úterý 7. srpna – hodové zábavy, hraje dechová hudba Podlužanka

JANA LANGOVÁ