Brzy je jasné, že v pořadí už osmý ročník největší gulášové akce na Moravě bude rekordní. „Tolik návštěvníků jsme ani nečekali. Těžko odhadnou přesný počet, přichází, odchází a někteří se zase vrací. Mnozí si berou i guláše do konviček domů," všímá si ředitel festivalu Josef Ševčík, který později hovoří o téměř osmi tisících příchozích.

Přes padesát kotlů

Dosud nebývalý je také počet stánkařů, kuchařských týmů
i kotlů s guláši. „Už od rána přijíždělo tolik stánkařů, mnozí zcela bez ohlášení, že už jsme je ani neměli kam dávat. Ani čtyřiatřicet týmů jsme tady ještě nikdy neměli. Někteří vaří více druhů gulášů, kotlů je určitě přes padesát," usmívá se viditelně spokojený Ševčík.

Ve zcela zaplněném hotelovém areálu nabízí své dobroty Pat a Mat, vojáci v současných i dobových uniformách, námořníci, hippies i indiáni. Na výběr je nepřeberné množství gulášů. Dančí, s domácí slaninou a povidly, guláš veřejného sektoru, československý nebo také pro vegetariány.

Já se s lehkou nedůvěrou zastavuji u květinových gulášů. „Vaříme je prostě s kytkama, s levandulí, růží a podobně. Guláš je pak jemnější, 
s nádechem těch květin. Třeba v guláši s chutí Halloweenu jsou květy dýní. Dá se vymyslet ledacos, květů, co se dají jíst, je docela hodně," vysvětluje Marek Janováč, který Guláš Šípkové Růženky a další gastronomické originály nabízí v Mikulově poprvé.

Mikulovan Vojtěch Příbramský dal přednost guláši 
z mladého býčka. „Byl vynikající, pochutnali jsme si i se ženou. Chtěl jsem si dát i studentský, ale už nebyl," krčí rameny s lahví mladého Modrého Portugalu v ruce. „Zkusil jsem ho a můžu říct, že navzdory žehrání řady vinařů, že je ještě moc brzo, je výborný," chválí mladé červené.

Odborná porota mezitím vybírá vítěze gulášfestu. „Uvařit dobrý guláš není jednoduché. Když někam přijedu a chci zjistit, jakou mají kuchyň, vždycky si objednám guláš," říká předseda poroty, kterým je už poněkolikáté brněnský kuchař Milan Bednář.

Při vyhlašování výsledků je slyšet i o soutěžících z Břeclavska. V Mistrovství České republiky v „gůlání" sudu na čas vítězí Petr Bláha z Milovic, v soutěži o nejlepší stánek berou Mexikánci ze stejné obce třetí místo. Nejlepším gulášem se nakonec může chlubit Pepito team z Malešovic.

Zábava ale pokračuje. Do večera stihnou příchozí spořádat na osm tisíc porcí gulášů a vypít všech osm set sedmiček mladého vína. Tomu říkám pořádný hlad a žízeň.