Není jediná, alergiky pohltilo nástupem víkendu pylové peklo. Podle zjištění Deníku Rovnost bylo včera plno ve většině alergologických ordinací. „Pacientů s pylovými potížemi významně přibylo. Oteplilo se a všechno rozkvetlo. Lidé k nám chodí s potížemi podobnými angíně. Provází je svědění, lechtání v krku i uších,“ přiblížila alergoložka Jitka Rychnovská, která má ordinaci na Mendlově náměstí v Brně.

Zda respirátory alergikům pomáhají nebo naopak, podle ní není zatím zcela jasné. „Někteří pacienti říkali, že jim trošku pomáhaly, ale já to tak ve své ordinaci tento týden nevidím,“ podotkla lékařka.

Autobusové nádraží v Kuřimi na Brněnsku.
Ztráty ve stovkách milionů: do autobusů se lidé na jihu Moravy vrací zvolna

Se svým devítiletým synem navštívila v pondělí lékaře i Jana Rozkydalová. „Od pátku se mu těžko dýchá, nosní sliznici má totálně opuchlou, dávám mu léky i v noci. Bydlíme v pátém poschodí, všude okolo máme samé břízy, topoly, vrby. Je mi ho líto, když vidím, jak těžko dýchá,“ přiblížila trable žena z brněnského sídliště Lesná.

Syna odhlásila ze školní docházky. „Bude se učit on-line, když si musí nasadit ještě roušku, dusí se,“ uvedla matka.

Nezhoršuje zdravotní stav

To, že dýchání respirátory ztěžují, potvrdil i plicní lékař Roman Hrdina ze Znojma. „Týká se to také astmatiků nebo pacientů s chronickým plicním onemocněním, kterým se i bez respirátorů dýchá hůř.

Je to překážka, ale nezhoršuje zdravotní stav. Je logické, že lidé, kteří se zadýchávají normálně, mají s respirátory problémy,“ uvedl Hrdina.

Část alergiků, ale podle něj respirátory naopak chválí. „Zadrží nějaká pylová zrna, a někteří pacienti mi říkají, že je používají i v autě, vnímají to jako úlevu,“ dodal Hrdina.

Alergici musí počítat i s delšími termíny na objednání k lékaři. „Jsme plně vytíženi kontrolami pacientů s post covidovým syndromem. Pacienty alergologie musíme směřovat k místním specialistům. Nemocní s dechovými obtížemi jsou ošetřování přednostně,“ uvedl primář Plicního oddělení Nemocnice Znojmo Jan Kervitzer.

Pylová alergie versus respirátory:
Alergici a lidé s chronickými dýchacími potížemi dýchají s obtížemi i bez respirátoru.
Po jeho nasazení v prostorech určených opatřeními proti Covid-19 dýchají jen z posledních sil.
Část pacientů, ale naopak tvrdí, že respirátory pyly zadrží a nasazují si je i v autě.
Lékaři měli, ale po víkendu ordinace plné pacientů.
Přišlo teplé počasí a rozkvetly převážně trávy.
Alergici bojují s obtížemi podobnými angíně. Provází je rýma, kýchání, svědění v nosu, zarudnutí spojivek.
Časté jsou také kašel, dušnost, sípot či tlak na prsou.
Právě kvete většina druhů trav, dub, ořešák, jírovec, černý bez, moruše, jitrocel, šťovík, řepka olejka, akáty.
Množství pylových zrn v ovzduší závisí na počasí.

Mezi nejčastější projevy pylové alergie jsou podle něj rýma, kýchání, svědění v nosu, zarudnutí spojivek. „Dále to mohou být obtíže dechové jako kašel, dušnost, sípot či tlak na prsou. Mezi projevy patří také kožní potíže v podobě různých kopřivek,“ upozornil.

Léčba na alergii neexistuje, léky pomáhají jen mírnit následky. „Vhodné je například umístit do oken sítě, které alespoň část pylu při větrání zadrží nebo třeba nesušit prádlo venku, když je zvýšený výskyt alergenu ve vzduchu. Pyl usazený na prádle může při oblékání vyvolat alergickou reakci,“ podělila se o zkušenosti Petra Veselá ze Znojma.

Festival vín VOC Znojmo organizátoři poprvé chystají i do Prahy.
I pro Pražáky. Festival se znojemskými víny bude poprvé i v hlavním městě

Ve vážnějších případech podávají lékaři pacientům takzvanou alergenovou imunoterapii. „Dnes máme moderní a účinné léky, které zklidňují a stabilizují obtíže nemocných,“ ujistil Kervitzer.