Do areálu, v němž partnerky Alena Doležalová a Hana Polanská pěstují na sto sedmadvacet nejrůznějších odrůd chilli, dorazily stovky gurmánů. „Dobrý den, co tady máte nejostřejšího?“ ptá se hned u vstupu mladík v teniskách. „Carolinu!“ volá na něj s úsměvem od pultu, kde připravuje chutné burgery, Polanská.
Mladík, evidentně zaskočený její odpovědí, postupuje dál. Zřejmě ještě netuší, že spolumajitelka největší farmy na produkci chilli v České republice nemyslí žádnou drsnou dívku, ale Carolinu Reaper, tedy jednoznačně nejpálivější papričku na světě. „Chilli je naší závislostí. Dostalo nás nejen svojí chutí, ale především i z estetického hlediska. Každé jídlo nesmírně povznese a podpoří jeho chuť. Ale je to jako se vším – nesmíte být hr, ale užívat ho s rozmyslem, rozumem a hlavně postupně,“ vypráví návštěvníkům druhá z majitelek World of Chilli Doležalová.
Se svojí sklizní, která se ročně pohybuje mezi třemi až pěti tunami, zabírají dámy významnou část trhu v zemi. „Obrat spotřeby chilli v České republice je totiž skutečně jen v tunách. Papričky se používají jen velice málo. S naší produkcí tedy patříme mezi největší dodavatele. Vše ostatní je dovoz,“ říká Doležalová.
Mezi milovníky chilli patří i Lucie Molinková Lehká, která do Ladné zamířila s manželem. „Na dni otevřených vrat jsme vůbec poprvé. Upřímně jsme ani nevěděli, že se tady chilli pěstuje, přitom to sem nemáme daleko,“ usmívá se žena, která pokukuje po některých z asi dvou stovek ostrých specialit, jež majitelky z papriček připravují. Jsou mezi nimi kupříkladu i sladké džemy, zeleninové směsi, jednodruhové omáčky či zavařeniny.
Spolu s dalšími gurmány se dozvídá, že chilli patří mezi prvních deset nejzdravějších potravin na světě. „Není část těla, které by papričky nedělaly dobře. Jsou skvělé na trávení, kožní problémy, lupénku, ale i při dietě. Jsou také výborným regulátorem tlaku a využívají i v kosmetickém průmyslu,“ vyjmenovává Doležalová.