„Akce se koná již po šesté," uvedla ředitelka lednických lázní Alena Ďurišová.

Do lázní si tentokrát přizvali pět sochařů. Ti přímo před zraky lidí tvoří na dané téma plastiky z kmene stromů. „Letošní téma jsme nazvali Vesmírné prameny," sdělila ředitelka.

Dřevořezbáři Jaroslav Minář, Zdeněk Gross, Milan Jochacy, Josef Fröhlich a Antonín Suchan si se zadáním musí poradit do soboty, kdy se uskuteční slavnostní vernisáž soch.

„Rozhodl jsme se, že udělám kopii Věstonické Venuše," prozradil sochař Antonín Suchan ze Šumperka, který jako jediný z umělců nevynechal ani jeden z ročníků Lázeňského dřevosochání.

Jeho výtvor bude vysoký přes dva metry. Podle něj Věstonická Venuše do regionu patří. „Je to nejstarší socha na světě a byla světovými kunsthistoriky oceněná na osmadvacet milionů dolarů," vysvětlil řezbář, proč si pravěkou sošku vybral za model svého záměru.

Suchan je jeden z dřevosochařů, který věděl, jak jeho socha bude vypadat, dříve než se do díla pustil „Někteří si kresby, návrhy nebo i modely přichystali dopředu," popsal Suchan.

Ostatní však o sochách přemýšleli až na místě. „Musel jsem na kmen nejdříve ulehnout, abych zjistil, kde se vesmírná energie toulá, tak uvidíme," usmíval se grafik Jaroslav Minář.

Jedno je však jisté. Celé dřevosochání je o abstrakci a hře s fantazií. „Záleží na každém autorovi, co si vymyslí," podotkl Suchan.

Výtvory v plné kráse představí umělci na sobotní vernisáži. Poté se uskuteční jejich prodej. „A to aukčním způsobem," oznámila Ďurišová.

Zájemci tak budou mít příležitost díla dřevosochařů získat do svého vlastnictví. A navíc i pomohou dobré věci. „Chtěli bychom stejně jako minulý rok podpořit Mateřskou školu v Lednici," řekla ředitelka lázní.

Po prodeji soch bude následovat kulturní program. „Připravili jsme divadlo pro děti nebo diskotéku," pozvala Ďurišová. Celou akci ukončí slavnostní ohňostroj.