Jízdárna lednického zámku hostila ve čtvrtek po poledni desítky hostů. Zejména politiků, úředníků a zástupců stavebních firem. Skupina v čele s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem a starostou Lednice Liborem Kabátem poklepala základní stavební kámen budoucího multifunkčního centra.

Nákladný projekt, kritizovaný právě za vysokou pořizovací cenu, musí vzniknout za zhruba čtyři sta čtyřicet dnů. Jinak nastanou problémy s proplacením dotace, kterou z velké části poskytla Evropská Unie. Zbytek doplatí Ministerstvo kultury.

„Máme za sebou dlouhou cestu, která začala už před pěti lety. Pro mě však před osmnácti, kdy jsem se dostal do čela Lednice. Mezi mé priority patřila oprava jízdáren. Jsem hrdý na to, že jsme se dokázali přenést přes neuvěřitelné překážky," řekl Kabát.

Narážel například na kritiku, která se objevila v tisku v minulých týdnech. Řada lidí se na půl miliardu dívá s pochybnostmi a srovnává náklady s rekonstrukcí vily Tugendhat. Kabát však tvrdí, že na opravy jde tři sta dvanáct milionů, zbytek peněz spolkne například vybavení.

Hašek kvůli vyvrácení pochybností oslovil představitele ministerstev financí a kultury. Strážce státní poklady Miroslav Kalousek audit podle všeho zatím nechystá, zástupci ministerstva kultury se již do kontroly pustili. Dosud jsou podle Haškových slov bez výhrad.