Galerii zájemci najdou při procházení chodbami lednického hotelu. „Využili jsme toho, že budova musela být postavená do délky. Galerie se tak nachází ve spojovacích chodbách, které jsou osvětlené přirozeným světlem. Závěsné systémy jsou zatím v první polovině chodeb, ale chceme je rozšířit dál," přiblížil Martinek.

Ruská premiéra

První obrazy, které ozdobily Lázeňskou galerii, vznikly v ateliéru ruského malíře Vitali Komarova. Umělec, jenž se usadil v Lednici, vystavuje v tamním wellness hotelu téměř čtyřicet děl větších či menších rozměrů. „Jsem rád za jakoukoliv možnost, kdy můžu vystavovat," uvedl Komarov, jehož obrazy měli lidé možnost vidět například i v Americe, Rakousku, Kanadě nebo v dalekém Hong Kongu.

Tématem Komarových olejomaleb je především zátiší a krajina. „Jsou to většinou realistické figurální malby. Jednoduše dekorativní obrazy určené pro zkrášlení domů," popsal lednický umělec.

Práce instalované ve výstavních prostorech lednické galerie zachycují plody, květiny v nezvykle sytých barvách, ale také krajinu Moravy. „Asi na jednom z nich je Norsko. Maluji prostě to, co mě potká na cestách," usmíval se výtvarník. „První týden, kdy jsme galerii otevřeli, byl ze strany lidí velký zájem. Chodí sem nejen kolemjdoucí, ale i hosté hotelu i sousedního lázeňského domu," pochvaloval si Martinek.

Projít se galerií má totiž šanci každý. „A to po celou dobu, kdy je hotel otevřený," oznámil.

Navštívit premiérovou, Komarovu výstavu mohou milovníci umění do konce února. Pak dají v Lázeňské galerii prostor dalším umělcům. „Vernisáž nové výstavy plánujeme jednou za tři měsíce. Jelikož prostory nedovolují vystavovat sochy a rozměrnější předměty, bude zde k vidění zejména výtvarné umění. Tedy nejrůznější obrazy a grafiky převážně regionálních výtvarníků," doplnil Martinek.

Jak dále dodal, s dramaturgií výstav v hotelu Miroslava pomáhá břeclavský malíř Karel Křivánek. „Výstavní prostory v lednickém hotelu jsou čisté a světlé. Pro vystavování obrazů a fotografií jsou ideální," tvrdil.