Alespoň minus šest stupňů Celsia. Nebo raději ještě větší mráz. Výrobci ledového vína nejen na Břeclavsku se teď obracejí k obloze s úpěnlivým výrazem. Nemrzne. A změny teplot ve dne a přes noc hroznům ponechaným ve vinicích příliš nesvědčí. Nevydrží dlouho.

„Meteorologové říkají, že do čtrnácti dnů má přijít pravá zima. Doufám, že to tak bude,” modlí se například majitel velkoněmčičského vinařství Proqin Kamil Prokeš.

Ve vinohradu mu stále visí přibližně jeden tisíc kilogramů hroznů Ryzlinku vlašského. „Před třemi dny jsem byl ve vinici a zdravotní stav je zatím poměrně dobrý. Současné střídání teplot ale hroznům moc nesvědčí,” přiznal vinař, který ledové víno vyráběl už několikrát. Loni ale ani litr, hroznů bylo totiž málo.

„Dva týdny vydržíme a uvidíme. Kdyby to nedopadlo a mráz nepřišel, půjdeme to posbírat. A uděláme výběr z bobulí nebo z cibéb. Do ledna hrozny ve vinohradu rozhodně nechávat nebudeme, nenecháme je znehodnotit. Zdravotní stav už by nebyl ideální,” popsal Prokeš, kdy se bude „lámat chleba”.

Na ochlazení, které by umožnilo sbírat hrozny pro výrobu ledového vína, čekají i Vinné sklepy Valtice. Venku mají ještě téměř čtyři hektary neposbíraných vinic. Vsadily na hrozny odrůd Ryzlink vlašský, Rulandské bílé a Veltlínské zelené.

„Nějaký veltlín už jsme sebrali, uděláme z něj výběr z bobulí. Minulý týden ale ještě hrozny vypadaly zdravě. Moc nepršelo, a to je dobře. Když je vody hodně, začne být problém s hnilobou,” uvedl ředitele Vinných sklepů Valtice Marek Šťastný.

Podle něj ještě není žádný důvod k nervozitě. „Na mráz počkáme minimálně do třiadvacátého prosince. Teprve pak se budeme případně rozhodovat, co dál. I kdyby nezamrzlo, ale vydržela dobrá kvalita hroznů a byla předpověď, že má být třeba do týdne minus deset, ještě vydržíme,” naznačil, že Vánoce nemusejí být rozhodujícím termínem.

Vysoká cukernatost

Šťastný je přesvědčený, že letošní ledové víno by mohlo být velmi kvalitní. „Hroznů bylo hodně, takže zbylo více prostoru na nadstandardní věci. Navíc letošní vysoká cukernatost by mohla být na ledová vína dobrá. Kdyby zamrzlo, mohlo by to být zajímavé,” nechal se slyšet.

Žádnou katastrofou by ale podle šéfa valtické firmy nebyl ani teplotně nadprůměrný závěr roku. „Když nezamrzne, máme ledové víno z loňska. Skoro tři tisíce litrů. Hrozny bychom posbírali a udělali výběr z cibéb. Už to máme vyzkoušené,” řekl Šťastný.

Na mráz se letos rozhodl nečekat například Miroslav Volařík ze stejnojmenného mikulovského vinařství. Právě v úterý sbírali jeho lidé v Perné Ryzlink vlašský. Jeden a půl hektaru. „Bude z něj botrytický výběr. Čekali jsme dlouho, než nám hrozny napadne ušlechtilá plíseň. Stále jsou relativně zdravé. Pokud to vinaři dobře ošetřili, neměl by být s ledovým problém. Jde jen o to, kdy zamrzne. Špatné by bylo, kdyby mrazy přišly až v lednu,” zamýšlel se.