„Tohoto úspěchu si ceníme. S ledovkou, také tramínem ročníku 2005, jsme uspěli například i na loňském Vinexu. Vlastně není rok, kdy bychom s ledovým vínem nezískali nějaké ocenění,“ chlubí se spolumajitel Révy Bronislav Průdek.

Výroba ledového vína ale není vůbec jednoduchá. „Důležitá je trpělivost. Není to tak jednoduché, jak si někdo řekne, že hrozen zmrzne a je ledové víno. Je to složitější a náročnější,“ vysvětluje Průdek.

Důležité je, aby hrozny určené k výrobě takzvané ledovky, ve vinici vydržely až do zimních měsíců. „Jakmile zjistíme, že hrozny nejsou v kondici, děláme probírku. Snažíme se, aby tam zůstalo jen to nejzdravější na výrobu ledového vína,“ říká vinař.

Hrozny se sbírají v mrazu a ve zmrzlém stavu se i lisují. „Třeba loni to bylo náročné. Museli jsme využít dva tři dny mrazivých nocí, abychom mohli sklízet. Dříve to bylo jednodušší. Třeba před třemi lety byly podmínky ideální. Minus deset až třináct stupňů bylo delší dobu,“ dodává Průdek.

Podle některých lidí je ledové víno sladké pití především pro ženy. Průdek s tím nesouhlasí. „V ledovém víně se skloubí celoroční počasí. Vyvrcholí to v zimě, kdy je z toho hroznu to vůbec nejlepší, co se z něj dá získat. Ledové víno je pití, na kterém si může pochutnat kdokoliv,“ podotýká spolumajitel rakvické Révy.

Při výběru vín je podle něj důležité, aby si člověk řekl, při jaké příležitosti chce víno pít. „Neříkal bych, že sladké či suché víno je horší nebo lepší. Je to o načasování, kdy to víno rozdělat,“ líčí Průdek.