Přestože je teprve těsně za polovinou listopadu, někteří vinaři na Břeclavsku už sklidili první hrozny na výrobu ledového vína. Jedním z nejrychlejších byl mikulovský vinař Petr Marcinčák.

„Sbírat hrozny na ledové víno v polovině listopadu není zase tak neobvyklé. Výjimkou byl spíše loňský rok, kdy jsem musel čekat až na konec prosince. Teď jsem sklidil osmdesát metráků hroznů. Celkový výnos ledového odhaduji na pět až šest tisíc litrů vína,“ svěřil se Marcinčák, který si na ledové víno vyčlenil pět hektarů svých vinohradů.

Podle něj většina vinařů se sběrem zmrzlých hroznů ještě nezačala. „Mrzlo jen jeden den, z pátku na sobotu, a hodně lidí to zaskočilo. Nebyli připravení,“ dodal jeden z největších výrobců ledového na Moravě.

Roli možná sehrál i zažitý zvyk nechat hrozny přejít tři dny mrazem. „Ve vinařském zákoně není tato podmínka stanovená. Zkušení vinaři ale vědí, že je nutné nechat hrozny přemrznout nejméně dva dny. Jinak mohou ztratit na kvalitě,“ varoval břeclavský sommelier Libor Nazarčuk.

Loni se někteří vinaři mrazu ani nedočkali. Proto nakonec hrozny sklidili předčasně. Letošní počasí zřejmě naopak umožní vyrobit ledové víno více čekatelům. „Nemyslím si, že by se větší dostupnost ledového vína nějak promítla do jeho ceny,“ komentoval Marcinčák možný přetlak. Za dvě deci ledového se dnes běžně platí i několik stokorun…

Více v Břeclavském deníku v úterý 20. listopadu