Milovníci ledového vína by měli zbystřit. Podle mnohých vinařů by letošních hroznů na ledové víno mohlo být méně. Na vině je podle nich časté střídání teplot a nepříznivé deštivé jarní měsíce. Někteří dokonce upozorňují, že by už tak prořídlou úrodu mohli ohrozit všudypřítomní zloději.

„Letos nespoléháme na to, že bychom vyráběli ledové víno. Protože bylo hroznů málo, bojíme se, aby nám je někdo neotrhal. Tuto sezonu nebyly případy kráděží žádnou výjimkou,“ poukázal vinař Milan Kosík z Perné.

Jak však dodal, lidé se nemusejí bát, že by z jeho vinařství ledová vína nekoupili. „Loni byl dobrý rok, mrzlo mezi osmnáctým a devatenáctým prosincem, to jsme hrozny sbírali. Ledového jsme udělali do zásob z asi tři čtvrtě hektaru. Teď zbytečně riskovat nebudeme,“ sdělil.

Kosíkovy obavy z krádeží rozhodně nesdílí sklepmistr z rakvického Vinařství Vajbar Bronislav Vajbar. „Strach z krádeže hroznů nemáme. Nikdy se nám to nestalo. Navíc věřím, že lidé v Rakvicích jsou poctiví a něco podobného nemají zapotřebí,“ rezolutně odmítá.

„Že by mělo být ledových vín méně nebo dokonce vůbec? Toho se nebojím. Letos máme připravená ledová vína z odrůd Pálava a Veltlínské zelené. Protože meteorologové hlásili, že by mělo na podzim a v zimě panovat chladné počasí, tak předpokládáme, že bychom mohli začít sklízet hrozny ještě dříve než na Vánoce,“ odtušil Vajbar s tím, že jsou to však zatím pouze spekulace.

Co ale hroznům, které vinařství ponechalo na vznik ledového vína vůbec nesvědčí, je podle jeho vyjádření časté střídání teplot.

„Chladno a potom zase teplo, to není moc dobré. Pokud se však předpovědi potvrdí, myslím si, že by ledové víno mohlo být pěkné a dokonce i lepší než dřívější roky. To proto, že hrozny mají vyšší kyselinu,“ vysvětlil sklepmistr s tím, že právě vyšší obsah kyselin a zbytkového cukru jim dodává plnost.

„Bude to zajímavé. Uvidíme. V nejhorším případě se může také stát, že nezamrzne a hrozny budeme muset nechat ptákům,“ uvedl s letmým úsměvem Vajbar, jehož vinařství patří k těm, která vyrábějí ledového vína méně. Každoročně zhruba dva tisíce lahví.

Že by si lidé na speciální sortě nepochutnali, se nebojí ani ředitel Vinných sklepů Valtice David Šťastný. Právě valtické vinařství je jedním z největších výrobců ledových vín.

„Ledového vína bude letos určitě méně. Stejně tak jako všech ostatních druhů vín. O co jich bude méně, o to budou chutnější. Momentálně, většinou až do Vánoc, čekáme než přijde mráz. Pokud nám počasí vyjde vstříc, tak máme nachystanou odrůdu Cabernet Souvignon,“ nechal se slyšet Šťastný.

Totéž si myslí i ředitel Českého vinařského fondu Jaroslav Machovec. „Abych se přiznal, tak mezi vinaři jsem nezaregistroval žádné obavy o hrozny na ledové víno kvůli nevydařené sezoně. Pokud začne mrznout, určitě se zpracovávat bude,“ uklidnil.