Projekt obnovy a využití této kulturně-historické lokality bude stát sedm milionů korun. „Je dotovaný z programu ROP Jihovýchod. Město obdrží osmdesátiprocentní dotaci z předpokládaných výdajů," sdělila Kateřina Korandová z Městského úřadu v Mikulově.

Kromě stavebních prací na venkovních částech kaple svatého Šebestiána, zvonice a schodiště k Božímu hrobu, vznikne v příštím roce ve zvonici nová expozice o historii Svatého kopečku i města Mikulova.

Ochrana před blesky

Kolem zvonice již vyrostlo lešení, brzy se do nezbytného hávu oděje i kaple svatého Šebestiána. Opravy neminou ani střechu kostela. „Stávající dožilá krytina kopule z pozinkovaného plechu včetně bednění je z roku 1946, a tak je nutné ji vyměnit," upřesnil Josef Hromek z Městského úřadu Mikulov, který řeší stavební část projektu. To samé podle něj platí o děravé krytině zákristie a všech klempířských prvcích.

Nová bude i fasáda kostela, okna, hlavní vstupní dveře poškozené vandaly a dveře do zákristie.

Rozsah obnovujících prací u zvonice bude podle Hromka obdobný. Kromě nového zevnějšku a výplní okenních otvorů včetně okenic, se v projektu počítá s novým krovem a trámovým stropem. „Opravy se dotknou také vnitřní omítky a podlahy, protože na příští rok plánujeme otevřít v kampanile expozice o historii křížové cesty," doplnila Korandová.

Kaple svatého Šebestiána i kampanila budou také nově chráněné před účinky blesku.

Naučné stezky

I schodiště ke kapli Božího hrobu se podle úředníků nacházelo v havarijním stavu. Po rozebrání se dočká nové železobetonové des­ky.

Veškeré stavební práce musí být dokončené do června příštího roku. Rozhodující část týkající se zejména vnějšího vzhledu však provede specializovaná firma ještě do konce letošního roku.

Turisté v blízkosti rekonstruovaných památek tak nyní musí být více obezřetní.

A další změny? Mikulovští ohlásili, že na vrchol Svého kopečku povede v budoucnu naučná stezka. Jednotlivé informační panely seznámí návštěvníky jak s přírodní rezervací Svatý kopeček, tak s historií křížové cesty. „Nově vytvořená stezka naváže na chystanou naučnou stezku ‚Po stopách novokřtěnců?, takže návštěvníci se po okruhu dostanou zpět do centra města," doplnila Korandová.