Nadšená je z toho například Klára Růžičková, kterou oslovila nabídka divadelního festivalu Pod širým v Hustopečích. „Byla jsem na hře Dovolená po Česku. Bylo to výborné. V Hustopečích jsem byla už minulý rok, a tak jsem se tam velmi těšila. Líbilo se mi i prostředí domu U Synků, kde se akce koná. Bylo to takové komorní," hodnotila šestatřicetiletá žena.

Včetně pátku jsou v hustopečském programu ještě tři představení. „Máme kapacitu zhruba dvě stě lidí, kteří si tam pohodlně sednou. Jedno představení máme už dokonce vyprodáno, druhé představení bude vyprodáno co nevidět," pochvalovala si organizátorka Dagmar Sedláčková.

Zatímco festival je krátkodobá záležitost, například Hlohovecké Dvorní divadlo nabízí program po celé léto. Profesionální herecký soubor sehraje v červenci a srpnu až čtyři představení týdně. „Herce vybíráme tak, aby byli pro diváky zajímaví, často jsou známí i z obrazovek," řekla produkční Dvorního divadla Petra Černínová

Hrát se bude na různých místech, jak na domovských prknech, tak v lednickém zámku a Valtickém Podzemí. „Naší filozofií je hrát co nejčastěji, aby vznikla divadelní nabídka pro každý den. Druhý pilíř naší filozofie je nestavět kulisy a pro jednotlivé hry vybírat vždycky konkrétní místa," oznámila Černínová. Kapacita divadla je plně využitá. „Na dvůr v Hlohovci se vejde asi padesát lidí, ale není výjimkou i dvojnásobné překročení kapacity," doplnila produkční.

Dvorní divadlo uvedlo tuto sezónu premiéry her A taková to byla láska a Loutka.

Zanedlouho se pozornost stočí pro změnu do Mikulova, kde se součástí tamního kulturního léta stane Moravský Parnas Johanna Georga Gettnera. Čtyřdenní akce začínající prvního srpna otevře přednáška Miroslava Lukáše o Františku Dietrichštejnovi. Ten se ve své době zasloužil o rozvoj divadelnictví v Mikulově. „Osobnost kardinála Dietrichštejna připomíná Andreiniho hra Dvě komedie v komedii. O nastudování se postaral divadelní soubor Geisslers Hofcomoedianten z Kuksu. Představení uvedeme v Mikulově ve světové premiéře," sdělil jeden z pořadatelů festivalu Miroslav Lukáš. V programu jsou celkem tři hry. Dvě z nich využijí jako kulisy Dietrichštejskou hrobku, jedno představení se odehraje v galerii Konvent.

Na své si přijdou i menší diváci. Těšit se mohou na Listování spadající pod Divadelní neděle. „Divadlo začalo před rokem a půl, nyní funguje i přes léto. A to právě kvůli Listování. Program je na celé léto, hraje se každou druhou neděli," uzavřel organizátor Petr Vlasák.

ROMAN DOLEJSKÝ