Jedna z vyhledávaných vinařských specialit posledních let, ledové víno, má letos na kahánku. Dosavadní relativně teplé a deštivé počasí totiž každým dnem snižuje pravděpodobnost, že se hrozny, ponechané dosud ve vinohradech, dočkají ve zdraví mrazů. A to minimálně osmi stupňů pod nulou.

„Nechali jsme na keřích Veltlín, ale nevím, nevím. Keře jsme sice dobře ošetřili, zatím visí, ale myslím, že letos to s ledovým vínem nevyjde. Pokud se počasí trochu umoudří a přestane pršet, tak z toho možná ještě uděláme alespoň nějaký výběr. Teď to ale musíme nechat viset, čekat a doufat,“ konstatoval Petr Kořínek z rodinného vinařství v Hnanicích.

Vinař Radomil Baloun z Velkých Pavlovic má ve vinicích na výrobu ledového vína dvacet metráků Svatovavřineckého a Zweigeltrebe. Zatím však nepropadá panice.

„Bude to hop nebo trop, jako ve sportce. Buďto zamrzne, než hrozny shnijí, nebo to opadá. Zatím je to tak na hraně, bobule už nemají takovou pevnost. Je to i tím, že letos byla hodně vysoká cukernatost. Zatím jsme ale o nic nepřišli. Budeme čekat,“ řekl majitel velkopavlovického vinařství.

O předčasném sbírání hroznů zatím Baloun neuvažuje. Riskne to. Podle něj je totiž mnohem větší zájem o ledové, případně slámové víno než o výběry z hroznů nebo z cibéb.

Flintu do žita zatím nehází ani rakvická Réva, která v posledních letech patří mezi největší výrobce ledového vína v republice. „Zatím jsme to nevzdali, hrozny stále visí ve vinohradě. Vyčkáváme. V červených odrůdách není takový problém, horší jsou ty bílé. Uvidíme, jak to bude pokračovat, co nám počasí připraví,“ krčil rameny jednatel Révy Bronislav Průdek.

Ten připomněl, že od roku 2000 se Rakvickým vždy trpělivost při čekání na ledové víno vyplatila. „Hrozny jsme většinou sbírali těsně před Vánocemi nebo mezi svátky. Anebo dokonce až těsně po Novém roce. Mrazy ale vždycky nakonec přišly. Proto chceme i letos vydržet,“ zopakoval Průdek.

Současně ale přiznal, že v žádném z posledních let nebyl vývoj počasí v závěru roku tak nepříznivý. Réva už dokonce hrozny ponechané na keřích jednou procházela a odstraňovala shnilé bobule. Jinak totiž hrozilo, že by mohla přijít o všechno. Ve vinohradech má ještě Ryzlink rýnský i vlašský, Rulandské bílé, Tramín a také André.

„Když nepřijde brzy mráz, bude to špatné. Museli bychom hrozny rychle posbírat a udělat zřejmě bobulový výběr nebo výběr z cibéb. Máme ovšem tu zkušenost, že když jsme před časem sbírali tramín, neměl po deštích ani tolik cukru jako při optimální podzimní zralosti. Uvidíme, budeme muset udělat zkoušku na cukernatost,“ připustil spolumajitel Révy, která za své ledové víno získává pravidelně vavříny nejen v České republice, ale i v Rakousku.

To sklepmistr Modrého sklepa v Novém Šaldorfu Antonín Koníček už v tomto roce ledové víno odepsal. Definitivně. „My jsme hrozny s cukernatostí na výběr z bobulí sklidili z keřů minulý týden. Kdo ale hrozny nechal na keřích ještě déle, musí teď brečet. Podle mého odhadu ledové víno letos vůbec nevyjde. Od minulého týdne pořád prší, nebo je mlha a nemrzne. Hrozny jsou tak plné vody a začínají hnít,“ tvrdí Koníček.

Ten má jeden zajímavý údaj od vinařských sousedů z Rakouska. „Podle nich za posledních deset let ubylo šedesát procent dní, ve kterých se dalo ledové víno sbírat a vyrábět,“ upřesnil sklepmistr.

DANIEL SMOLA
MICHAL ŠUPÁLEK