Je sobota, krátce před osmou hodinou večerní. Pár minut předtím, než se první návštěvníci usadí v sedačkách divadelního sálu.

Ne, nemá jít o tradiční akci s dokola omílanými kousky. Delta hostí trojici souborů, jejichž členové nabízí jedinečné putování s folklorními perlami pocházejícími z Břeclavska, Uherskohradišťska a Valašska.

„Název vznikl z písmen tři souboru: Břeclavan, Kotár a Kunovjan. Jde o pořad, který ukazuje cestu člověka, který zabloudil v trojúhelníku Břeclav – Uherské Hradiště – Vsetín," vypráví člen domácího souboru Břeclavan Martin Kobzík.

Když lidé tleskají, získávají energii

Putování po Bvankoku je v regionu poprvé a jeho přípravy zabraly podle pořadatelů téměř půl roku. Výběr vystupujících souborů není náhodný. Jejich čelní představitelé společně působili v Ondráši – prestižním vojenském seskupení spadajícím pod ministerstvo obrany.

V roli cestovatele je herec Filip Jan Zvolský. „Je to něco jiného. Není to o tom, že někdo vystoupí, ukloní se, jde z placu a hotovo. Připravili jsme jevištní podobu," přidává se další člen Břeclavanu Libor Stránský.

Skutečně.

Vystoupení přitahují pozornost nejen jednotlivými tanci, ale i zakomponovanými příběhy, které folkloristé zvládají jako divadelní herci. „S vedoucím Břeclavanu Františkem Jurášem jsme kolegové, takže jsem se na něj přišla podívat. Manžel je z jižní Moravy, takže na folklor rádi koukáme. Vystoupení bývají bezvadné. Pocházím z Brna, ale tam takové akce nenavštěvuji. Když se chceme podívat, většinou jedeme do Břeclavi," říká návštěvnice Vlasta Čapková.

Když soubory předvádí, co umí, zaplněný sál nadšeně tleská. Je čemu. Vystoupení má spád, nápad i skvělé provedení. Šance k vydechnutí? Žádná. Tempo nutí k pozornosti. „O naplněný sál nám přesto až tolik nejde. Tančí se i pro jednoho člověka. Samozřejmě je vždy lepší, když je plno. Člověka to podpoří. Známe to i ze soutěží. Když lidé tleskají, dostanete do sebe úplně jinou sílu," dodává Kobzík.

Úspěšný program se po Uherském Hradišti a Břeclavi přesune do Vsetína. Folkloristé se tam sejdou nejspíš až příští rok. Více prostoru tentokrát dostane domácí Kotár.