Smrt je možné zahlédnout v jeho výrazu, skutečné nebezpečí se ale ukrývá uvnitř jeho těla. Však se o tom také vynálezce Perillos přesvědčil. Antický tyran a vládce Pharalis na Perillovi vyzkoušel, zda se mu vlastní dílo podařilo.

Ve vynálezu – mohutném býkovi z bronzu – ho pět set let před našim letopočtem zaživa upekl.

Jak schránka fungovala, mohou lidé zjistit při návštěvě valtického zámku, kde je muzeum věnované mučícím nástrojům. Na rozdíl od vynálezce však pouze zrakem. Zuřící býk je jednou z předních zajímavostí. „Nikdy jsem na ničem takovém nebyl, ale zní to zajímavě. Kdysi jsem jen viděl nějaký nástroj, s jehož pomocí člověka zazdili do betonu. Na hlavu mu kapala voda a po čase se z toho zbláznil," říkal například jeden z možných návštěvníků Jiří Šupa.

Zájemci si mohou muzeum prohlédnout denně mezi desátou a osmnáctou hodinou. Nachází se v zámeckém Žabím sklepě. „Výstava se dotýká podstaty lidského bytí, neboť ukazuje, jak syrová je skutečná lidská povaha, pokud nejsou respektována sociální pravidla a naskytne se možnost vykonat násilí na druhém člověku," uvedli správci muzea.

Příchozí uvidí exponáty zahrnující období pěti set let před naším letopočtem až do dvacátého století. Organizátoři o akci mluví jako o nejrozsáhlejší expozici svého druhu na světě. Obsahuje přes dvě stě kusů a nástrojů působících fyzickou bolest a utrpení. „Nástroje pro tahání, trhání, řezání, pálení a bodání… Vše, co může způsobit bolest a co je vykonavatel schopen na člověku provádět a vykonat," stojí v pozvání. Řada exponátů pocházejících z různých částí Evropy je originálních a nešťastníci jejich účinky okusili na vlastní kůži.

Zatímco mučírna dokáže naježit nejen chlupy na rukou, jiný zážitek slibuje noc v chatkách ve tvaru vinného sudu. S nevšední nabídkou přišlo klentnické Vinařství Pod Hradem. Spolumajitel Radim Sokolář vyprávěl, že inspiraci vzešla z návštěvy Německa. „Udělali jsme to jen na zkoušku, ale nastal takový zájem, že jsme se rozhodli nabídku ještě rozšířit. Minulý týden jsme proto instalovali sprchu a sociální zařízení. To je také v sudu," nechal se slyšet Sokolář.

V plánech je rozšíření na celkový počet šesti tematických ubytovacích zařízení. Turisté najdou stávající chatky mezi řádky se Sauvignonem. „Z místa je krásný výhled, například na dva hrady," dodal Sokolář.