Břeclavské ulice obohatí piana, na která mohou ostatním zahrát kolemjdoucí muzikanti. Svůj talent projeví první odvážní nadšenci v průjezdu břeclavské knihovny už od pondělí. „Jedná se o pilotní kus, další piana sháníme a zároveň pro ně hledáme vhodná místa. Budeme rádi, pokud nám lidé z Břeclavi a okolí nabídnou nástroje, které bychom mohli umístit po městě. Chceme, aby ulicemi zněla hudba, líbí se nám to," řekla Pavlína Božková z břeclavské charity.

Projekt, který je známý spíše ze života větších měst, jako je Praha, Olomouc, Mladá Boleslav nebo Pardubice, dala dohromady Oblastní charita Břeclav a spolek Pi Crew spolu s Petrem Vlasákem. „Průjezd knihovny se nám pro klavírní křídlo zdá jako bezpečné místo pod dohledem. Mimo jiné jsme v kontaktu s pražským kavárníkem Ondřejem Kobzou, který s touto úžasnou myšlenkou začal. Máme jeho podporu a kontaktujeme i celý projekt Piána na ulici, pod kterým se vlastně klavír v břeclavské knihovně uskuteční," objasnila Božková.

Zahrát na první piano, které bude od pondělí na místě, si mohou návštěvníci zcela zdarma v otevírací době městské knihovny.

A proč zrovna v knihovně? Právě její ředitel Marek Uhlíř zaregistroval diskuzi týkající se veřejného klavíru na sociální síti a organizátorům místo v průjezdu nabídl. „Líbí se mi ten projekt, protože se při něm setkávají lidé. Doufám, že nám pomůže získat nové čtenáře. Jsem rád, že tady něco takového bude," pochvaloval si Uhlíř.

Břeclavanka Barbora Vozarová už má zkušenost s pianem z hlavního města. „Je skvělé si sednout na lavičku a poslouchat někoho, kdo na něj, na rozdíl ode mě, umí hrát," řekla jedenadvacetiletá žena.

Třeba Martina Kouřilová, která jezdí na Břeclavsko k rodičům, by si na piano klidně zahrála. „Jenom mám obavu, že by se to v okruhu padesáti metrů brzy vylidnilo. Jasně, že si půjdu zahrát. Dcera Karolína mi u toho bude tancovat a mladší Alžbětka asi brečet," usmívala se Kouřilová.

„Není to špatný nápad. Kdybych to uměla, určitě bych si zahrát přišla. Otázka ovšem je, jak dlouho to piano zůstane v celku," neskrývala obavy sedmadvacetiletá Lucie Mráziková z Tvrdonic.

Mladý Břeclavan Štěpán Přikryl má z klavíru radost. „Půjdu ho pravděpodobně pomoct stěhovat a velmi rád si na něj zahraju. Je to velmi dobrý nápad, chválím jeho strůjce," ocenil myšlenku šestadvacetile­tý muž.

„Součástí projektu piana 
v Břeclavi budou i koncerty nejen místních hudebníků 
a další kulturní události," doplnila za spolek Pi Crew Karolína Novozámská.

Třinácté v České republice je piano, které se v pátek objeví v průjezdu břeclavské knihovny. Lidé, kteří chtějí s přesunem klavíru pomoci, mohou zavolat na číslo 603 423 894 nebo přijít od čtyř do šesti hodin do břeclavské knihovny.