VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lidé v Mikulově ochutnají, jak jedli Dietrichštejnové

Mikulov - Milovníci dobrého jídla zamíří do Mikulova. Víkendový Gourmet festival nabídne menu z bohaté šlechtické kuchyně Dietrichštejnů.

4.6.2014
SDÍLEJ:

Gourmet festival v Mikulově.Foto: DENÍK/Petr Vlasák

Co kdysi jedli na mikulovském zámku Dietrichštejnové? Jaké byly jejich letní hostiny? Odpověď na tyto otázky nabídne mikulovský Gourmet festival. Začíná v pátek a potrvá až do neděle.

Letošní pátý ročník festivalu vzdává hold bohaté šlechtické kuchyni Dietrichštejnů s reminiscencí na jejich letní kratochvíle. „Inspirovali jsme se v kuchyni Maxmiliána I., který byl druhým pánem na mikulovském panství Dietrichštejnů a působil ve službách císaře Rudolfa II. jako komoří a štolba. Jeho životní vášní byl lov a jeho lovecké hostiny byly vyhlášenou událostí pro celé císařství," uvedl organizátor festivalu Petr Marcinčák.

Festivalová menu, která doplní vína z mikulovských vinařství Marcinčák a Volařík, nabídne sedm restaurací. Servírovat se budou lahůdky, které připraví špičkoví kuchaři z národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů.

V hotelu Eliška bude vařit Miroslav Husák, v hotelu Marcinčák Jan Horký, v hotelu Maroli Martin Svatek, Zámeckou restauraci ovládne kuchařské umění Jaroslava Kozdělky, v restauraci Aquarium Relax se představí Petr Vlásek. Ve speciálně připravené Rybí restauraci v lomu Mariánský mlýn bude vařit Patrik Bečvář a v restauraci Pod Svatým kopečkem Radek David.

Právě tato nově zařazená restaurace, která vznikne speciálně v přírodní kulise úpatí Svatého kopečku s výhledem na celý Mikulov, je jednou z novinek letošního kulinářského setkání. „Půjde o restauraci postavenou uprostřed žitného pole. Bude tam vidět přímo do kuchyně, která bude zaměřená na zvěřinu. Zároveň láká na snoubení sušeného ovoce a slámového vína," sdělil člen festivalového týmu Martin Malík.

Organizátoři tak navazují na snahu pánů z Dietrichštejnu o sepětí člověka s krajinou a současně o vnímání země jako bohaté zahrady, která člověku přináší své plody.

Všechna festivalová menu jsou velmi pestrá. „Snažíme se objevovat a nalézat novou identitu jihomoravské tradiční kuchyně. Díky spolupráci s národním týmem kuchařů a cukrářů je každý rok nastavená laťka gastronomické úrovně velmi vysoko. Ale sázka na kvalitu a čerstvé lokální suroviny představuje jedinou správnou cestu, jak gastronomicky pozvednout celý region," vysvětluje hlavní smysl gurmánského setkání jeho hlavní organizátor, vinař Petr Marcinčák.

Že Mikulov umí nalákat, potvrzuje i Pavlína Božková. „Zašla bych do Zámecké restaurace na snoubení vín s čokoládami, protože takovou kombinaci jsem ještě nezkusila a ráda bych zjistila, zda to ladí. Ovšem cena téměř tisíc korun mne mírně odrazuje," řekla mladá Břeclavanka.

Autor: Tereza Hunkařová, Michal Šupálek

4.6.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitel střední školy 25 470 Kč

Učitelé všeobecně vzdělávacích předmětů na středních školách UČITEL(KA) ANGLICKÉHO JAZYKA. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25470 kč, mzda max. 33930 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 9.7.2018/VŠ magisterské studium, i bez praxe, Učitel všeobecně vzdělávacích předmětů, aprobace anglický jazyk. , Bližší info na tel. 519 360 560,519 360 570, 775 341 931 v době od 8:00-14:00 hod.. Pracoviště: Gymnázium t. g. masaryka, hustopeče, dukelské náměstí 7, příspěvková organizace, Dukelské nám., č.p. 31, 693 01 Hustopeče u Brna. Informace: Jan Sedláček, +420 519 360 570.

Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 12 200 Kč

Ostatní uklízeči a pomocníci. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: První kontakt telefonicky (ÚT a ST od 9:00 do 11:00 hod.) nebo osobně (Sochorova 25, Brno,616 00 po předchozí tel. domluvě)., Krátkodobé zaměstnání.. Pracoviště: Stralnet s.r.o. - 01, Vídeňská, č.p. 999, 691 23 Pohořelice. Informace: Ruslan Ustymenko, +420 778 498 645.

Výroba - Výroba Obsluha strojů 16 000 Kč

Obsluha ostatních zařízení na zpracování kovů OBSLUHA STROJE - LIS. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: 10.7.2018/ Zaměstnavatele lze kontaktovat osobně na adrese provozovny každé úterý a čtvrtek od 10 do 12 hodin. , KONTAKT: Veronika Opavská, Šárka Kalíková, tel.: +420 725 824 753, +420 720 970 656, , e-mail: veronika.opavska@luvegroup.com; sarka.kalikova@luvegroup.com, , Požadujeme: SOU, SOŠ technického nebo strojírenského zaměření, praxe na vysekávacích lisech a jejich nastavováním výhodou, znalost výkresové dokumentace a práce s měřidly, samostatné myšlení a zodpovědnost, , Náplň práce: vysekávání lamel pro tepelné výměníky pomocí poloautomatického vysekávacího lisu dle výkresové dokumentace (široké portfolio produktů). Dodržování standardů kvality., , Nabízíme: zázemí stabilní firmy, 2-směnný pracovní režim (6-14,14-22) PO-PA, pracovní smlouva na dobu určitou 6 měsíců, v případě úspěšného zaučení po 6 měsících smlouva na dobu neurčitou. Dále nabízíme ubytování v místě, vhodné i pro páry., Dotovaná strava, příplatky nad rámec zákona, příspěvek na životní pojištění, permanentky do sportcenter, věrnostní prémie, bonus za doporučení nového zaměstnance. Pracoviště: Heat transfer systems s.r.o., 691 82 Novosedly na Moravě. Informace: Veronika Opavská, +420 519 501 209,725 824 753.

Obchod - Obchod Pokladní 14 900 Kč

Pokladníci v prodejnách PRODAVAČ/KA - POKLADNÍ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14900 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 10.7.2018/ Do stávajícího kolektivu zaměstnanců rádi přijmeme kolegu/gyni, Očekáváme samostatnost, spolehlivost, příjemné vystupování, ochotu učit se novým věcem. Zaměstnavatel akceptuje i základní vzdělání. KONTAKT: Daniela Martinčová , tel.: 724 412 903 nebo email: dmartincova@rosamarket.cz. Pracoviště: Rosa market s.r.o. - prodejna novosedly, 691 82 Novosedly na Moravě. Informace: Daniela Martinčová, +420 724 412 903.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Francouzi se radují z vítězství na MS.
8

Triumf po dvaceti letech. Francouzi přestříleli Chorvaty a jsou mistry světa

Dvě stovky aktérů převedly v Dobšicích bojovou ukázku k 209. výročí napoleonské bitvy u Znojma.
44

Historické válčení u Dobšic: Francouze zahnali rakouští granátníci do řeky

Termoprádlo tuhé podmínky na Antarktidě vydrželo, hlásí výzkumníci

Brno /FOTOGALERIE/- Boty i termoprádlo, které odolá antarktickým podmínkám. Vědci z Masarykovy univerzity testovali výdrž a funkčnost outdoorového vybavení. Výrobky, které uspěly, nyní získaly od Centra pro transfer technologií ochrannou známku Testováno v Antarktidě.

Jan Helikar z Vranovic bojuje o titul Nejlepšího starosty

Vranovice - Soutěžit o titul Nejlepší starosta za roky 2014 až 2018 bude vranovický starosta Jan Helikar. Do druhého ročníku soutěže ho nominovala rada obce. „Moje nominace mě překvapila, ale zároveň i potěšila. Beru to jako ocenění své dosavadní práce a velmi si toho vážím,“ sdělil starosta Jan Helikar.

Okurky, bitvy nebo promenádní koncerty. Jižní Morava nabízí léto plné zábavy

Jižní Morava – Plné kultury a zábavy budou města na jihu Moravy o prázdninách. Pořadatelé zvou na gastronomické oslavy okurek, Napoleonské hry či promenádní koncerty na náměstí měst.

Osobnosti regionů: Vodákům povolte dvě piva, cyklistům jedno a lyžařům žádné

/INFOGRAFIKA/ Ať si vodáci klidně sjíždějí řeky s mírnou hladinkou alkoholu, shodují se tři čtvrtiny osobností českých, moravských a slezských krajů, které oslovily regionální redakce Deníku.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT