Akci měli letos zdarma děti do osmnácti let a lidé, kteří už překročili šedesátku. „Přesto, že se počasí dopoledne tvářilo všelijak, tak se nakonec vyčasilo. Věřím tomu, že co jsme si předsevzali, jsme splnili,“ poznamenala v neděli večer jedna z organizátorek akce Regina Lanová.

Kromě bohatého kulturního programu mohli návštěvníci ochutnat nejrůznější speciality. Zájmu lidí se těšila fazulnica, šumajstr, přesňáky, béleše, boží milosti či slovácké koláče všeho druhu.

Po některých dobrotách se jen zaprášilo. Například Obec Lužice představila takzvané praskorky. „Jsou to šlíšky s praženou krupicí a zeleným salátem. S touto specialitou skončili už ve dvě hodiny, protože neměli co prodávat,“ usmívala se Lanová.

Jak hlavní organizátorka přiznala, v posledních letech se akce pořadatelům trochu vymkla z ruky v tom smyslu, že řemeslo ustoupilo nejrůznějším prodejcům. „Letos se nám podařilo lidové řemeslo znovu dostat do popředí a pouťový prodej odtud vytlačit. Předváděla se tedy jen lidová řemesla a místní speciality,“ pochvalovala si.

Starostové z Podluží a Hodonínska, kteří na akci přijeli, se také shodli, že Moravská Nová Ves je pro tuto akci ten nejlepší organizátor. „To znamená, že prezentace těchto regionů bude už vždy součástí Dne lidových řemesel,“ prozradila Lanová, která navrhovala, aby se akce stala putovní.

Osobně ji příjemně překvapil přístup zúčastněných obcí obou regionů. „Nejen že místní speciality přivezly hotové, ale i na místě je předváděli. Tvůrčí tým, který se o zorganizování této akce postaral, měl týmového ducha. Vše bylo dělané se srdcem a s láskou, naprosto nezištně. A zvládli jsme za málo peněz opravdu hodně muziky,“ podotkla Lanová.

Organizátoři by rádi v dalších letech představili v Moravské Nové Vsi i řemesla a speciality ze zahraničí. Například z Rakouska, Polska, možná i Maďarska.