„Firmy jsou už od dnešního rána k dispozici lidem přímo na hřbitově," sdělila v pátek Dagmar Humpolíková z vranovického obecního úřadu.

Jak dodala, zejména starším lidem pomáhají na místě také zaměstnanci obce. Sepisují rovněž seznam nutných oprav a prací, v nichž budou nápomocni i příští týden.

Zastupitelé obce se hned ve čtvrtek, po události, která v obci značně rozjitřila emoce, sešli a na veřejném zasedání. Jednomyslně na něm odsoudili vandalismus, k němuž došlo na hřbitově v noci na čtvrtek. Neznámí pachatelé tam zdevastovali pětašedesát náhrobků. A z některých uren, které rozbili a rozházeli, dokonce vysypali popel.

„Za zvlášť závažnou skutečnost považuje zastupitelstvo obce Vranovice hrubé narušení pietního místa a zneuctění památky zemřelých spoluobčanů. Bezohledný čin způsobil mnoha pozůstalým šok a psychickou újmu," informovala Humpolíková.

Způsobená škoda může podle nejčerstvějších odhadů přesáhnout v součtu až jeden milion korun.

Vranovičtí zastupitelé po čtvrtečním šoku nabádají obyvatele, aby byli vnímavější k projevům vandalismu v obci a nezůstávali lhostejní k dění ve svém okolí.

„Jedině společný úsilím obyvatel, vedení obce a policie může být destruktivní jednání některých skupin a jedinců potlačeno," vyzvala Humpolíková ke spolupráci.