„V loňském roce Jihomoravský kraj zrušil prodej nemocnice a kláštera Milosrdných bratří a provozovatele LDN znepokojuje nejistota kolem tohoto majetku," uvedl poslanec za ČSSD a bývalý starosta Valtic Jiří Petrů.

Podle něj už provozovatelé LDN navštívili nynějšího starostu města a požádali o vyčlenění vhodného pozemku ve Valticích pro vybudování léčebny nové. Jeho slova potvrdil ředitel společnosti Nemocnice Valtice, která léčebnu dlouhodobě nemocných provozuje, Ivo Koneš. „Město jsme o pozemek opravdu požádali. Zatím je vše ve fázi jednání," informoval.

Právě společnost Nemocnice Valtice, která je současným nájemcem areálu, se před rokem rozhodla budovy od Jihomoravského kraje odkoupit. „Těsně před dokončením jednání však řád Milosrdných bratří podal žalobu na určení vlastnictví, která nyní leží u břeclavského soudu," sdělil Koneš.

Nejasná budoucnost

O koupi společnost uvažovala především proto, aby mohla investovat peníze do nezbytných oprav. „Máme problémy se zatékající střechou. Je potřeba vyměnit okna a opravit fasádu," vyjmenoval ředitel nemocnice.

Výsledek žaloby Milosrdných bratří, která leží na stole břeclavského okresního soudu, však může být podle Koneše známý i za několik let. Vstříc při řešení problému vyšlo město Valtice. „Máme zájem, aby léčebna dlouhodobě nemocných ve Valticích zůstala. Proto jsme navrhli vhodný pozemek v lokalitě Za tesárnou," řekl první muž města Pavel Trojan.

Tříhektarový pozemek, který se nachází za Valticemi směrem na Břeclav, vlastní město. „Proto by neměl být z prodejem žádný problém. Nyní máme domluvenou smlouvu o smlouvě budoucí kupní. Tu přednesu na příštím jednání rady a pak na zasedání zastupitelstva," upřesnil starosta s tím, že Valtičtí navíc právě pracují na novém územním plánu.

Zda se do nového komplexu přestěhuje kromě léčebny dlouhodobě nemocných i ostatní lékaři a zdravotnická zařízení, není jasné. „To jsme neřešili. Je totiž otázka, jak to všechno bude dál," řekl Trojan.

Obavy o budoucnost budov, jejichž historie sahá čtyři sta let zpátky, rostou i kvůli dolní komorou schválenému návrhu zákona o církevních restitucích. „Máme určité právní analýzy. Podle nich se o majetek Milosrdných bratří nejedná a nemocnice zcela oprávněně vlastní Jihomoravský kraj," tvrdil včera Koneš.

Valtická nemocnice zaměstnává v současnosti bezmála dvě stovky lidí. Zdravotní péči je schopná zajistit 164 dlouhodobě nemocným.