Pozvracené zahrádky, lahve od alkoholu ve dvoře. To je obrázek, s nímž se setkávají takřka každý víkend Miroslava Havlíková s Marií Zháňalovou z Charvátské Nové Vsi. A nejen ony. Zákazníci nočního podniku u jejich domů jsou pro ně a blízké okolí už několik let doslova noční můrou.

„Máme obrovský problém s nezletilci. Trvá to už asi čtrnáct let. V současném podniku U Buvola bývaly dříve i diskotéky. Teď tam funguje hospoda, která nám ani tak nevadí. Horší je to z kavárnou, což je vlastně noční bar. Zdržují se tam děti, kterým je kolem čtrnácti až šestnácti let,“ zlobí se Miroslava Havlíková, která bydlí ve vedlejším domě.

Týden co týden tam podle ní tropí nepořádek podnapilá mládež. Výsledkem jsou poházené lahve, zvratky na několika místech u domů či lidské výkaly. „Jedné starší paní chodí pod okna na toaletu,“ poukázala Havlíková.

Město prý jen slibuje, že sjedná nápravu, pořád se však nic neděje. „Když se tam poblíž stal incident s Romy, okamžitě zasedla rada a byli tady každou chvíli policajti. Ale že se tolik let děje tohle, to nikoho nezajímá,“ myslí si Havlíková.

Ve středu kvůli tomu proběhla jednání nespokojených obyvatel městské části s místostarostou Pavlem Dominikem. „Pokud vím, tak výsledkem jednání je, že město posílí kontrolu v této oblasti. Bude tam mnohem častěji vyjíždět hlídka městské policie, pracovníci domovní správy a hygieny,“ řekla Adámková.

Majitelka kavárny U Buvola Květoslava Pernecká poukazuje na špatnou výchovu dětí, které do kavárny chodí. „Proč je sem ty rodiče pustí? Mám jim to zakázat?“ ptá se. Do kavárny podle ní chodí opravdu především mládež. „Jsou to samé děcka. Občanky jim nekontroluji. Obsluha má samozřejmě zakázáno nalévat nezletilým. Pití ale mají často schované po venku,“ vylíčila Pernecká.

Lidem v okolí chce vyjít vstříc. Prozradila, že má v plánu kavárnu přebudovat na slušnou restauraci. K tomu ovšem bude potřebovat i vyjádření sousedů a stavební úřad bude přihlížet i k dosavadním problémům.

Havlíková takovým plánům moc nevěří. „Říkala už loni v listopadu, že máme chvilku vydržet. Pak přišel březen, duben a už máme květen. Pokud by se skutečně jednalo o slušnou restauraci, myslím, že by s tím neměl nikdo problém. Jen aby to nebyl zase noční podnik,“ bojí se Havlíková.