Pět nových pozitivních testu bylo na Břeclavsku, dva v Brně a jeden na Blanensku. Hodonínsko, Vyškovsko, Znojemsko a okolí Brna v úterý žádný nový pozitivní test nezaznamenaly. Hranici dvou stovek počet případů v kraji překročil na samém počátku dubna.

Údaje k úterní šesté hodině večer.Zdroj: Deník / Martin Moštěk

Velká většina pacientů zůstává v domácím léčení. „Na infekčním oddělení nebo v jiném zdravotnickém zařízení bylo hospitalizováno celkem Pětačtyřicet pacientů. 250 se jich léčilo doma,“ uvedli v úterý večer jihomoravští hygienici.

Dobrovolnici dodali do nemocnice u sv. Anny v Brně šest tisíc roušek.
Dobrovolníci už dodali šest tisíc roušek. Nemocnice jich má dost i pro rodiny

Na testování během úterka poslali jednačtyřicet lidí, celkem už od konce ledna otestovali 3350 osob. Karanténu nařídili také jednačtyřiceti lidem. Celkem je na jihu Moravy v karanténě 768 osob.

Počet uzdravených stoupl na sedmadvacet. „Počet zemřelých stoupl na pět, průměrný věk zesnulých je 74 let a jednalo se o pacienty s dalšími vážnými nemocemi,“ informovali hygienici.

Pod rouškou Jihomoravané. Kdo je kdo najdete v galerii.
Kráska Kokešová i Bende. Známé tváře pod rouškami. Poznáte Jihomoravany?

Dva další pacienty ve vážném stavu přijala během pondělka Anesteziologicko resuscitační klinika Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. „Sedmasedmdesátiletého muž k nám přeložila břeclavská nemocnice a osmašedesátiletého pacienta nemocnice v Třinci,“ uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Stav dalších pacientů se mírně zlepšuje. „Jednoho mohli lékaři odpojit od umělé plicní ventilace. Díky péči našich zdravotníků se tedy mírně lepší stav už dvou pacientů a můžeme začít uvažovat o jejich přeložení na jiná oddělení,“ dodala Lipovská s tím, že dva pacienty klinika po zlepšení stavu přeložila i minulý týden.

V celé zemi mělo k úterními podvečeru na nový typ koronaviru pozitivní test 4944 lidí. Ministerstvo zdravotnictví evidovalo k úternímu večeru 172 vyléčených. Osmaosmdesát lidí s pozitivním testem zemřelo.