V celém Jihomoravském kraji získal Petr Pavel 58,99 procent hlasů voličů, Andrej Babiš 41 procent. „Díky vysoké účasti voličů má nový prezident historicky nejvyšší podporu ve volbách. Myslím, že lidi zvedla ze židlí agresivní kampaň, kterou Andrej Babiš vedl. Jsem rád, že vítězství slaví slušnost a férový přístup, který Petr Pavel dokázal zachovat po celou dobu kampaně,“ komentoval bezprostředně po sečtení výsledků voleb jihomoravský hejtman Jan Grolich.

Je přesvědčený, že nyní čeká obyvatele zklidnění vášní rozjitřených vyhrocenou kampaní. „Petr Pavel se snažil celou dobu situaci zklidňovat, jsem přesvědčený, že o scelování společnosti se bude snažit i jako prezident,“ věří hejtman Grolich.

Nejvyšší podporu získal Petr Pavel v samotném Brně, kde pro něj hlasovalo nejvíc voličů, přesně 68,22 procent. Andrej Babiš tam nedosáhl ani na slabší polovinu. Obrat nastal také v okrese Břeclav, kde v prvním kole zvítězil právě Andrej Babiš. Nyní tam na Petra Pavla ztrácel osm procent hlasů. Nejvyšší účast si připsali voliči v Letovicích na Blanensku, nejnižší naopak v Hrušovanech nad Jevišovkou na Znojemsku.

Michal Šupálek, šéfredaktor Deníku pro Jihomoravský kraj a Vysočinu.
Generál ovládl nejen Brno, ze Znojemska ale dostal varování

Právě Znojemsko se zcela vymklo celokrajskému a republikovému trendu. Kandidáta hnutí ANO Andreje Babiše tam voliči výrazně upřednostnili už v prvním kole voleb. Většinu hlasů mu dali i v druhém závěrečném kole, když získal 55,09 procent. Petr Pavel získal v regionu jen 44,90 procent. Přestože Petr Pavel posílil na Znojemsku téměř dvojnásobně, na překonání Andreje Babiše to nestačilo.

Drtivé vítězství zaznamenal Andrej Babiš v obci Slatina na Znojemsku, kde získal přes osmdesát procent hlasů. Přesně opačná situace se odehrála jen v sedm kilometrů vzdálené obci Přeskače. Petra Pavla tam volilo 83,33 procent voličů, Andrej Babiš tam získal jen 16,66 procent hlasů.

V samotném Znojmě byl souboj kandidátů velmi těsný, přesto tam novému prezidentu Petru Pavlovi chybělo k vítězství přes jedno procento hlasů. „Jsem ráda, že volby ve Znojmě probíhaly v klidu, a to i přes hodně vyhrocenou kampaň. Vysoká účast ukázala, že občanům není lhostejné, kdo bude v čele naší země. Věřím, že nový pan prezident povede naši zemi k jednotě a bude se snažit spojovat, jak slíbil. To je totiž to, co mě trápí, neboť naše země je rozdělená. Bude to teď samozřejmě i na nás politicích, abychom pomohli zlepšit atmosféru a narovnat vztahy mezi lidmi,“ reagovala na výsledky prezidentských voleb starostka Znojma Ivana Solařová, patřící k hnutí ANO.

Druhé kolo prezidentských voleb. Ilustrační foto.
Prezidentské volby: masivní podpora Petra Pavla v Brně, triumfoval i na Brněnsku

K vrácení slušnosti a klidu prostřednictvím Petra Pavla věří i Zdeněk Nekula, rodák ze Znojemska a současně ministr zemědělství.

„Ukázalo se, že lidé mají dost laciného populismu, který rozděluje společnost a chtějí za prezidenta člověka, který navrátí na Hrad slušnost, klid a řád. Jsem přesvědčený, že Petr Pavel bude naši společnost spojovat a důstojně reprezentovat v celém světě,“ řekl Deníku Zdeněk Nekula.

Podle politologa Romana Chytilka z Národního institutu SYRI ukázala letošní přímá prezidentská volba i rizika pro voliče. K vyhrocenosti kampaně podle něj přispívá dvoukolový systém prezidentské volby. „Pokud budou zákonodárci promýšlet úpravy přímé volby, měli by vážně uvažovat i o zkrácení doby mezi prvním a druhým kolem na jeden týden,“ myslí si Chytilek.

Kampaň Andreje Babiše cílila podle něj nejspíš na nevoliče i tím, že si na jeho vítězství mohli vsadit v sázkových kancelářích ve vysokém kursu. Tuto snahu o převod na finanční zisk označil za rizikovou. „Podobná praxe je nepřijatelná z mnoha důvodů. Kurzy sázkových kanceláří stanovují profesionálové a obvykle velmi dobře odráží šance kandidátů,“ uvedl Chytilek s tím, že tento apel cílil obecně spíš na nízkopříjmové skupiny a mohl je i připravit o finanční prostředky.