V soutěži o nejlepší chleba, do které se přihlásilo čtyřiadvacet pekáren z celé republiky, se totiž radovalo dolnodunajovické Pekařství Maja.
„Bylo to příjemné překvapení. Před devíti lety jsme skončili druzí, teď to konečně vyšlo,“ neskrývá majitel pekárny Maja Antonín Šmíd spokojenost poté, co se zařadil po bok předchozích pekařských vítězů z Břeclavska.

Kmínový chleba z Dolních Dunajovic vyšel nejlépe z hodnocení odborné poroty. Ta v rožnovském Valašském muzeu v přírodě posuzovala chuť, vzhled a vůni každého chleba. Hodnocení bylo anonymní, aniž by porotci znali výrobce.

„Chleba pečeme pořád stejně, poctivě. Zřejmě se projevila mnohaletá práce a zdokonalování výrobních postupů,“ odhaduje zkušený pekař, který se této profesi věnuje už pětačtyřicet let. Od počátku v Dolních Dunajovicích, kde dnes zaměstnává třicet pracovníků.

„Ukazuje se, že to chce praxi. Dobrý chleba se nikdo za rok dělat nenaučí. Stejně jako se hned nestane pekařem. Dobrých pár měsíců to trvá,“ říká ze zkušenosti.

Vítězstvím v prestižní soutěži si dal zároveň hezký dárek k srpnovým šedesátinám. „Když vytáhneme teplý chleba z pece, únava je pryč,“ přemýšlí nad vítězným pohárem a diplomem .

Že by kvůli tomuto úspěchu zvedl cenu chleba, ale odmítá. „Ne, zdražovat nebudeme, musíme bojovat kvalitou. Pro odběratele je to dobrá zpráva, že náš chleba je kvalitní a dobrý,“ ví Šmíd.

Pečivo rozváží dolnodunajovická pekárna až do Lednice nebo Hrušovan nad Jevišovkou. „Chleba a rohlíky vozíme i pětadvacet kilometrů daleko. S výjimkou Rakouska. Zkoušel jsem to, ale rakouští obchodníci zůstávají loajální svým dodavatelům, přestože jsou dražší,“ přidává zajímavý postřeh.