Pražené mandle, telecí svíčková v mandlovém kabátku, karamelové mandle na čokoládové pěně, husí játra restovaná s mandlemi, kuřecí prsíčka v mandlové košilce a mandle nasekané na domácím uzeném s křenovou omáčkou.
To všechno a ještě mnohé další ochutnávám během jediného odpoledne. Záchvat nenasytnosti? Kdepak. Jsem členem degustační komise, která na sobotních hustopečských Slavnostech mandloní a vína vybírá nejlepší mandlové menu. Od pondělí jej nabízí osm tamních restaurací.
„Líbí se mi, že se restaurace tématu chytly a nebály se něco vymyslet. Sama jsem většinu z nabízených menu v týdnu ochutnala. Už mám své favority," usmívá se Štěpánka Kadlečková z hustopečské radnice, jež šestici vybíravých porotců doprovází.
Kritika bez okolků
Jsem nesvůj, vedle sebe mám samá esa. Kuřecí prsa s broskví nebo smažený sýr na talíři je pro ně jako červený hadr pro býka. Všichni jsou zkušení šéfkuchaři. Hodnotí i Zdeněk Marcín, šéfkuchař Pražského kulinářského institutu známý i z pořadu Peklo na talíři.
„Špenát není čerstvý. Mascarpone je sražené. Proč má na sobě to nebohé kuřecí maso UHO (univerzální hnědá omáčka – pozn. redakce)? To telecí je hrozně suché. Škoda, že kachní paštička chutná jako zabijačkový prejt," neberou si servítky.
Jako správní profesionálové ale dodávají, jak by si vše představovali. „Nechápu, proč se naše restaurace neustále snaží dělat něco okázalého. Mořské plody jsou ve vnitrozemí hloupost. I když přijede cizinec, chce české jídlo. Tradiční, dobré a poctivé. Koprovku nebo svíčkovou. Čekal jsem to i tady. V mandlových menu mi bohužel chybí větší nápad," míní šéfkuchař Richard Dědič.
Podobný názor má i Mirek Horák. Ten ostatně stojí společně s hustopečskou chasou za vydáním jejich kuchařky Tak chutná Hanácké Slovácko. Ta velebí právě tradiční recepty regionu.
„V době, kdy je u nás pizzerií víc než v Itálii, je lokální gastronomie čirá radost. Je to přednost každého regionu. Hustopeče mají mandle, víno, bažantnice a skvělé lidi. Kuchařka mě nadchla tak, že ji příští rok ještě rozšíříme," pochvaluje si Horák před jejím slavnostním křtem, na který pozval i Anife Vyskočilovou.
„Dojela jsem z Prahy, abych se naučila dělat kachnu se zelím jako je na kuchařce. Pořídila jsem si i kroj, abych tu zapadla," směje se při křtu.
To už máme šňůru po restauracích za sebou. Vyhrává hotel Rustikal, jehož tříchodové menu zabodovalo nejvíc. A teď aspoň dva dny půst.