Pražené mandle, telecí svíčková v mandlovém kabátku, karamelové mandle na čokoládové pěně, husí játra restovaná s mandlemi, kuřecí prsíčka v mandlové košilce a mandle nasekané na domácím uzeném s křenovou omáčkou.

To všechno a ještě mnohé další ochutnávám během jediného odpoledne. Záchvat nenasytnosti? Kdepak. Jsem členem degustační komise, která na sobotních hustopečských Slavnostech mandloní a vína vybírá nejlepší mandlové menu. Od pondělí jej nabízí osm tamních restaurací.

„Líbí se mi, že se restaurace tématu chytly a nebály se něco vymyslet. Sama jsem většinu z nabízených menu v týdnu ochutnala. Už mám své favority," usmívá se Štěpánka Kadlečková z hustopečské radnice, jež šestici vybíravých porotců doprovází.

Kritika bez okolků

Jsem nesvůj, vedle sebe mám samá esa. Kuřecí prsa s broskví nebo smažený sýr na talíři je pro ně jako červený hadr pro býka. Všichni jsou zkušení šéfkuchaři. Hodnotí i Zdeněk Marcín, šéfkuchař Pražského kulinářského institutu známý i z pořadu Peklo na talíři.

„Špenát není čerstvý. Mascarpone je sražené. Proč má na sobě to nebohé kuřecí maso UHO (univerzální hnědá omáčka – pozn. redakce)? To telecí je hrozně suché. Škoda, že kachní paštička chutná jako zabijačkový prejt," neberou si servítky.

close Hustopečské slavnosti lákaly nejen na zábavný program, ale i na kulinářské speciality. zoom_in Jako správní profesionálové ale dodávají, jak by si vše představovali. „Nechápu, proč se naše restaurace neustále snaží dělat něco okázalého. Mořské plody jsou ve vnitrozemí hloupost. I když přijede cizinec, chce české jídlo. Tradiční, dobré a poctivé. Koprovku nebo svíčkovou. Čekal jsem to i tady. V mandlových menu mi bohužel chybí větší nápad," míní šéfkuchař Richard Dědič.

Podobný názor má i Mirek Horák. Ten ostatně stojí společně s hustopečskou chasou za vydáním jejich kuchařky Tak chutná Hanácké Slovácko. Ta velebí právě tradiční recepty regionu.

„V době, kdy je u nás pizzerií víc než v Itálii, je lokální gastronomie čirá radost. Je to přednost každého regionu. Hustopeče mají mandle, víno, bažantnice a skvělé lidi. Kuchařka mě nadchla tak, že ji příští rok ještě rozšíříme," pochvaluje si Horák před jejím slavnostním křtem, na který pozval i Anife Vyskočilovou.

„Dojela jsem z Prahy, abych se naučila dělat kachnu se zelím jako je na kuchařce. Pořídila jsem si i kroj, abych tu zapadla," směje se při křtu.

To už máme šňůru po restauracích za sebou. Vyhrává hotel Rustikal, jehož tříchodové menu zabodovalo nejvíc. A teď aspoň dva dny půst.