„Na zavedené akci nemáme důvod cokoliv měnit, sázíme na osvědčený model. Jenom v sobotu v podvečer chystáme pro návštěvníky malé překvapení," navnadil předseda pořádajícího spolku Velkobílovičtí vinaři František Zapletal. Více prozradit nechtěl.

Jedna změna ale na milovníky vína mířící do Velkých Bílovic přece jenom čeká. Vstupné dražší o stokorunu. „Poslední tři roky jsme nezdražovali a přitom pořád něco přidávali. Náklady ale stoupají, všechno je o trochu dražší," zdůvodnil Zapletal nárůst ceny na 1100 korun. Vstupenka ovšem zahrnuje i šest stokorunových kuponů na odběr vína podle vlastního výběru.

Také letos otevře ve Velkých Bílovicích od jedenácti hodin dopoledne své sklepy padesát vinařství a vinařů. A ulice provoní stánky s pečenými i dalšími dobrotami. „Loni dorazilo zhruba 4400 lidí, tentokrát počítáme s pěti tisícovkami. Uvidíme, jaké bude počasí," naznačil předseda pořádajícího spolku, kam teď směřují oči velkobílovických vinařů.

„Z Velkých Bílovic pocházím, takže se tam do sklepů ráda vracím. Zatím jsem nevynechala ani jeden ročník. A na co se těším? Na skvělé víno, procházku mezi sklepy a taky na zábavu, protože nás každý rok chodí parta skvělých lidí. Snad vyjde i krásné počasí, jak slibují," věří osmadvacetiletá Ivana Lucká z Břeclavi, která si akci Ze sklepa do sklepa nenechá ujít ani letos.

Zatímco ve Velkých Bílovicích zvou na sklepní putování už podeváté, v Perné budou mít o víkendu otevřené sklepy premiéru. Ovšem hned dvoudenní. Patnáct tamních sklepů se totiž návštěvníkům otevře v sobotu i v neděli.

„Je to nultý ročník. Chtěli bychom pozvednout Pernou a zviditelnit ji jako vinařskou obec. Některá vinařství pozvou cimbálové muziky i verbíře. Nebude chybět soutěž v tahání koštýřem či rozeznávání barvy a chuti vína s šátkem na očích a ucpaným nosem nebo sabráž sektů," uvedl za pořádající sdružení Vinaři Perná Lukáš Valíček.

Vstupenky budou k dostání v sobotu do dvou hodin odpoledne v perenském kulturním domě. A poté už kdekoli v otevřeném sklepě. Jedna vyjde na šest set korun a zahrnuje i dva poukazy na odběr vína.