Ačkoliv za veřejné zabití prasete nyní hrozí pokuta v řádech statisíců, odmítají se lidé v břeclavském regionu vepřových pochoutek vzdát. A vymýšlejí způsoby, jak si čerstvé jitrnice, guláš či tlačenku dopřát. Dnes se například hostina uskuteční v Moravském Žižkově, kde lidé spořádají celkem sedm prasat.

„Museli jsme ale koupit už zpracované půlky. Kdybychom mohli, udělali bychom zabijačku veřejně. Hodně lidí po tom toužilo. Řada z nich nás obvinila, že jsme darmožrouti a chceme na prodeji pouze vydělat. Chtěli, ať zabijeme třeba jen jedno stopadesátikilové prase, ale bohužel je to zakázané,“ řekl pořadatel zabijačkových hodů Ondřej Maršálek.

Už včera byly pochoutky hotové. Výčet je široký. Organizátoři zpracovali patnáct set kilo masa, které posloužilo například k výrobě sto třiceti tlačenek či dvanácti set kusů jitrnic a jelit. Chybět nebude ani guláš. Ze zkušenosti z posledních pěti let zmizí za pár hodin úplně všechno. Postará se o to zhruba tři sta padesát hostů. Možná i více.

Kvůli dlouho dopředu vyhlížené akci obcházel Maršálek s kolegy úřady a zjišťoval, co všechno zákon od Nového roku utnul. Podle něj nové zákazy ničí „vesnický“ život.

„Máme hody pokryté ze všech stran, jinak bychom do toho ani nešli. Nestojí to za to. Děláme to hlavně pro společenský život na dědině. Nechceme, aby vepřové hody padly, lidi se díky nim sdružují a přijíždějí k nám i z okolí,“ uvedl Maršálek.

Veřejné divadlo

Pokud někdo zákon poruší, může zaplatit pokutu až tři sta tisíc korun. I proto se rozhodli veřejnou zabijačku zrušit třeba v Bulharech, kde se měla konat také dnes.„Rádi bychom ji udělali veřejně, ale podmínky v tomto státě nám to nedovolují. Akci jsme se proto rozhodli zrušit a uspořádáme ji v menším doma, soukromě,“ oznámil pořadatel Bedřich Pola.

Tam mohou. Novela zákona opět umožňuje porážet zvířata v domácích podmínkách. Vítají to zejména desítky hospodářů v regionu, kde však počet chovaných prasat každoročně klesá.„U nás je jich opravdu jen pár, spočítal bych je na prstech jedné ruky. Přitom si pamatuji, že ještě před dvaceti lety bylo prase v každém druhém domě,“ vzpomínal Maršálek.

Právě kvůli úbytku podomácku chovaných čuníků vzrostla v posledních letech obliba veřejných zabijaček, které nyní skončily. Se zákazem souhlasí ředitel Národního ústavu lidové kultury Jan Krist. Kvůli etice a hygieně.

„Dříve zabijačku dělal třeba hospodský, ale také u sebe na dvorku. Lidi pak chodili až na hotové výrobky. I když se zákaz různě obchází, myslím si, že veřejné zabíjení je jen divadlo, které není třeba,“ komentoval Krist nařízení.

I v domácích podmínkách ale musí hospodáři vše týden dopředu oznámit veterinářům. Jinak jim hrozí pokuta deset tisíc korun. A zabít navíc mohou jen něco. „Doma nelze porážet skot starší čtyřiadvaceti měsíců, koně, osly a jejich křížence,“ řekl Deníku ředitel odboru veterinární hygieny Státní veterinární správy Jan Váňa.