Sobotní odpoledne bylo však zejména věnováno těm nejmenším. Děti si užívaly Velkého pirátského programu, který začínal už ve dvě hodiny odpoledne na pláži u velké laguny. „Jsme tu s dětmi už od pátku. Je prima, že se tu mohou vydovádět na celý víkend. Navíc dnes se těšily na připravovanou pirátskou pohádku," řekla Jana Čermáková, která do kempu přijela karavanem s mužem a svými dvěma syny až z Brna.

Po poháce o princezně Awildě, která uprchla na moře a setkala se s pirátskou lodí, až se stala nakonec její kapitánkou, následovalo dechberoucí vysoupení fakíra. Se zatajeným dechem ho sledovala početná skupinka dětí i dospělých. „Je neuvěřitelné, co dokážou takoví lidé se svým tělem. Nechce se mi tomu ani věřit," vyprávěl Jiří Novák, který se právě z tohoto představení snažil pořídit co nejvíce fotografií. O pár metrů dále byla vinařská ulička, kam mířila řada návštěvníků. Ochutnat zde totiž mohli vína od jihomoravských vinařů.

Hroch Cup 2018. Setkání malých závodníků na koloběžkách se konalo v Břeclavi na Řádku.
OBRAZEM: Na koloběžkách se vyřádili u Hrocha na Řádku

Dvoudení festival však začal pestrým hudebním programem již v pátek v podvečer. Vystoupila například známá slovenská kapela No Name nebo legendární rocková skupina Walda Gang. S více než deseti přáteli dojel do Merkuru na zahájení turistické sezóny také Emil Novák. „Jezdíme sem jako parta snad šest let. Panuje tu ta správná festivalová atmosféra. Velký výběr kapel, jídlo na každém rohu a spoustu přátel, které jsme za ty roky už poznali," řekl prozradil muž.

Až tisíce lidí zavítaly na tuto akci do pasohláveckého kempu a užívali si takřka letních teplot. „Počasí nám přeje maximálně, tak doufejme, že vydrží i celý dnešek. Už v pátek tu bylo spoustu lidí, a to nás hlavní program čeká," pochvalovala si v sobotu Marcela Čáslavová ze společnosti Pasohlávská rekreační, která kemp spravuje.

Krásného slunečného počasí si na zahájení turistické sezony vychutnávala rovněž Sabina Novotná, která si se svou kamarádkou dojela poslechnout především Marii Rottrovou. Obě dvě ji již desítky let obdivují. „Tady v kempu jsme teprve podruhé, ale když jsme slyšely, že má vysoupit naše oblíbená zpěvačka, tak jsme neváhaly,“ sdělila žena z nedalekých Pohořelic.

Opodál si na lehátku u vody užívala alespoň trošku klidu Lucie Benešová. Sledovala odvážlivce, kteří dováděli s vodními lyžemi. „Ráda bych si to vyzkoušela, ale nemám na to odvahu. Snad jí do příštího roku seberu. Musí být hrozně těžké se na tom prkně nebo lyžích udržet," řekla mladá žena. Někteří však trávili většinu svého času u pódia, kde na ně čekala opravdu velké lákladla jako třeba večerní vystoupení skupiny Horkýže slíže. Celý dvoudenní program zakončil noční ohňostroj.

DAVID KVAPIL

V Opatovickém Paprsku z krajských dotací postavili výtah. Zdravotně postiženým pomůže do třetího patra.
Kraj za miliony opravoval sociální zařízení. Největší projekt však zkrachoval