Je sobota odpoledne a z tamní pláže u Velké laguny se stává Dinosauří planeta. Další děti zde od jedné hodiny střílejí na dinosauří střelnici, dávají dohromady skládačky 3D modelů těchto tvorů nebo si zkouší pravěké tance.

Zastavuje se tady rovněž Jana Olišarová z Ledče nad Sázavou. Její dva synové a dcera právě na vykopávkách hledají ostatky dinosaurů v zemi. A počínají si jako opravdoví archeologové. Žádná práce rukama v zemi, ale na odkrytí písku používají speciální štětce. „Děti mají o zábavu postaráno. Už jsme si prošli pouť, teď hledají dinosaury. Je super, že vyšlo i počasí. Jezdíváme sem pravidelně každý rok,“ zmiňuje žena.

Dinosauří témata jsou tu vidět takřka na každém kroku, což potvrzuje i malá dívka, která vedle mě proběhne. Její obličej je pomalovaný, jak jinak, motivy dinosaurů.

Pořadatelům se daří skloubit program pro všechny věkové kategorie. O kus dál pokračuje v Merkuru hudební program. Je okolo čtvrt na šest odpoledne a na velkém pódiu se připravuje na své vystoupení kapela Zrní. „Přijeli jsme na všechny kapely, ale je pravda, že Zrní se nám líbí nejvíce,“ říká Jiří Hora ze Zlína s kelímkem piva v ruce. Po úvodním ladění jde kladenská rocková skupina na věc. Prostor okolo pódia se začíná plnit lidmi, další přicházejí.

Největší taháky však mají teprve přijít. Hudební vystoupení končí v pasohláveckém autokempu až půlhodiny po půlnoci. „Největšími lákadly určitě bude koncert Olympicu a Čechomoru, který bude program zakončovat,“ vyjmenovává Marcela Čáslavová z Pasohlávské rekreační, která kemp spravuje.

Další novinkou letošní dvoudenní akce, která začala už v pátek, je Vinná ulička. „Lidé mají možnost ochutnat víno od patnácti vinařů z okolí,“ přibližuje Čáslavová a pochvaluje si příznivé počasí. „V pátek spadlo pár kapek. Sobota byla od rána slunečná, takže počasí vyšlo na jedničku,“ dodává.